"Azmont investments uzurpirala privatno zemljište ruskih državljana"

Iz kompanije Azmont investments "Vijestima" je rečeno da ne izvode bilo kakve građevinske radove na privatnom zemljištu, već isključivo na zemljištu i u akvatorijumu koji su predmet ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne "Orjenski bataljon" potpisanim sa Vladom
289 pregleda 0 komentar(a)
Azmont investments, Foto: Azmont
Azmont investments, Foto: Azmont
Ažurirano: 14.03.2016. 20:02h

Azerbejdžanska kompanija Azmont investments, koja gradi ekskluzivni turistički kompleks u nekadašnjoj vojnoj kasarni u Kumoburu uzurpirala je privatno zemljište ruskih državljana Natalije Sidorove i njenog brata Sergeja Kočergina i na njemu izvodi građevinske radove pet mjeseci.

To je danas na konferecniji za novinare kazao advokat Milija Mijanović, koji je u ime ruskih državljana najavio pokretanje tog pitanja kod nadležnih pravosudnih organa.

Mijanović je prezentovao kompletnu dokumentaciju koja pokazuje da su dvoje ruskih državljana u Upravi za nekretnine (KO Herceg Hovi) 23.06. 2009. godine bili upisani kao vlasnici svojih parcela, a da se na dan 27.01.2016. godine ne vode kao vlasncici dijela parcele na kojoj Azmont investments izvodi radove.

“Nije jasno po kom osnovu je i na kakav način kod nadležnog organa izvršena fiztička promjena zemljišta, bez saglasnosti vlasnika. To svakako predstavlja nevjerovatan podatak za brigu i strah” kazao je Mijanović.

On je rekao da Azmont investments ignoriše obraćanja ruskih državljana, te da ih je građevinska inspekcija koja je bila na terenu obavijestila da investitor “posjeduje Zaključak Vlade koja mu je dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa”

Cilj mojih klijenata nije da sprečavaju ili na bilo kakav način ometaju izgradnju velikog turističkog naselja Portonovi koje jedržavni interes i velika investicija za Crnu Goru.Ali, u ovakvoj situaciji ostaje enigma po kom to pravnom osnovu bilo koje lice, pa makar to bio i veliki investitor može da bez ikakve saglasnosti vlasnika fizički uđe sa ogromnom mehanizacijom na tuđi posjed, zauzme ga, fizički uništi dio parcela i zatvori prilaz priobalnom pojasu” istakao je Mijanović.

Dodao je da niko ne osporava da je za predmetno zemljište kod Uprave za nekretnine upisan teret po kome se isto nalazi u zoni morskog dobra.

“Ali u ovakvoj situaciji se postavlja pitanje da li to znači da upisano pravo svojine kod te vrste tereta apsolutno nema nikakvog značaja.Da li to znači te da ne samo da ne proizvodi pravno dejstvo prema državi, nego ni prema određenim trećim licima, koji su očigledno iz nekog razloga u tolikoj mjeri povlašćeni da im činjenica da negdje postoji neko ko je upisan kao vlasnik zemljišta ne znači ništa” istakao je Mijanović.

Azerbejdžanci sumnjaju da se hoće pribaviti materijalna korist

Iz azerbejdžanske kompanije Azmont investments "Vijestima" je rečeno da ne izvode bilo kakve građevinske radove na privatnom zemljištu, već isključivo na zemljištu i u akvatorijumu koji su predmet ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ potpisanim sa Vladom.

Oni su kazali da se svi građevinski radovi izvode u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) Kumbor Sektor 5, a u svemu u skladu sa zaključkom Vlade. Objašnjavaju da se tim zaključkom odobravaju pripremni radovi većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa i građevinskom dozvolom.

“Pored tih dokumenata posjedujemo nekoliko studija, elaborata i dozvola neophodnih kako bi Portonovi kao projekat od državnog značaja zaživio” rekli su u Azmontu.

Dodaju da su sva dostupna dokumenta, planovi i projektna dokumentacija dokaz da ni sada, ni u budućnosti, neće doći do građenja van granica jasno definisanih ugovorom o dugoročnom zakupu tog lokaliteta.

Iz Azmonts su kazali da su predstavnici kompanije Rare Developments( koji zastupaju njihove kada je u pitanju razvoj I izgradnja projekta Portonovi) sreli sa zastupnicima Sidarove i imali nekoliko telefonskih razgovora u novembru prošle godine.

“Predstavnici Azmonta su se sa njima sreli u decembru iste godine, a sve kako bi nastavili redovnu i transparentnu komunikaciju. Smatramo da postupci zastupnika Sidorov nemaju pravno utemeljenje. Sumnjamo da se radi o određenoj vrsti pritiska sa ciljem pribavljanja materijalne dobiti” kazali su u Azmontu.

Oni su podsjetili da će Portonovi imati najmoderniju marinu i biće prvi “one and only” rizort u Evropi koji će se dopuniti sa centrom „Espace Chenot Health Wellness Spa“ i Jahting klubom koji je projektovao studio Winch Design.

“Sve to znači da se njegovom gradnjom neće pričiniti šteta okolini i okolnim parcelama, već da će i sami vlasnici parcela imati koristi. Pa time i Sidarov ili njen brat” kazali su u Azmontu.

Bonus video: