Babić: Biznis karavan daje rezultate

Na kraju godine će znati precizan broj podržanih preduzeća i iznose dodijeljenih sredstava
521 pregleda 0 komentar(a)
Radosav Babić, Foto: Mek.gov.me
Radosav Babić, Foto: Mek.gov.me
Ažurirano: 07.08.2017. 19:44h

Biznis karavan Ministarstva ekonomije nailazi na dobar odziv crnogorskih privrednika i njegov nastavak planiran je odmah nakon ljetnje pauze, kažu u Ministarstvu, gdje su nedavno najavili da će se centralni dograđaj u okviru ovog projekta održati u Podgorici krajem godine.

Generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić za “Vijesti” je kazao da će događaj biti prilika da se predstave rezultati do tada održanih sastanaka sa privrednicima, kao i konkretni rezultati javnih poziva sprovedenih tokom ove godine.

„Biznis karavan je do sada posjetio pet crnogorskih opština, i to Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin i Pljevlja. Već sada u određenoj mjeri možemo govoriti o tome šta prepoznajemo kao najveće izazove sa kojima se crnogorski privrednici susrijeću i kakva su njihova iskustva prilikom učešća u programima podsticanja koja Ministarstvo sprovodi. I narednih nekoliko mjeseci ćemo iskoristiti da čujemo iskustva privrednika iz ostalih opština, a centralni događaj u Podgorici će biti prava prilika da sumiramo utiske, kako mi u Ministarstvu, tako i u privrednoj zajednici, i da zajednički definišemo dalje, moguće aktivnosti“, kazao je Babić.

On je podsjetio da se kroz Biznis karavan privrednicima prezentuje devet programa podrške privredi koje realizuje Ministartsvo ekonomije, od kojih se većina zasniva na finansijskoj podršci preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima.

„Na kraju godine ćemo precizno moći saopštiti broj podržanih preduzeća, iznose dodijeljenih finansijskih sredstava i rezultate koje su ta preduzeća uz podršku države ostvarila. Takođe, imaćemo jasnu sliku o tome da li i u kojoj mjeri privrednici koriste šanse koje im stoje na raspolaganju i u skladu sa tim definisati naše dalje aktivnosti po pitanju programa koje realizujemo“, kazao je Babić.

On je dodao da, kroz Biznis karavan, sa privredom treba da stvore konkurentan poslovni ambijent koji će obilovati dobrim prilikama.

„Tu smo da prezentujemo i ponudimo pomoć, a na privredi je da tu pomoć iskoristi na pravi način. Dovoljno je reći da nijedan od programa ne ograničava, odnosno ne isključuje drugi, i da preduzeće, ukoliko je spremno, može biti korisnik svakog od njih, uz poštovanje pravila dodjele državne pomoći”, naveo je Babić.

On je podsjetio da se visina sredstava po osnovu svih programa dodjeljuje kumulativno, odnosno da se velikim privrednim društvima utvrđuje gornja granica od 50 odsto opravdanih troškova za realizaciju investicionog projekta, a koja iznosi 60 odsto za srednja privredna društva i 70 odsto opravdanih troškova za mala privredna društva.

„Na primjer, ukoliko malo privredno društvo realizuje projekat vrijednosti od 1.000.000, ima pravo na finansijsku podršku države i lokalne zajednice u maksimalnom iznosu do 700.000. Vrijednost može ostvariti, kako kroz projekte Ministarstva ekonomije, tako i kroz programe podrške drugih resornih institucija sa državnog i lokalnog nivoa“, objasnio je Babić.

Ne očekuju prigovore da nije bilo dovoljno informacija

Babić kaže da ne očekuju prigovore od privrednika u vezi sa nedostatkom informacija o tome koji im programi podrške stoje na raspolaganju.

„Uvjeren sam da ni tu vrstu prigovora nećemo čuti u završnici Karavana i vjerujem da ćemo kroz promociju programa podstaći privrednike da povećaju svoje već značajno učešće u njima. To će biti potvrda da je Karavan ispunio svoj cilj“, kazao je Babić.

Kako je dodao, to znači da se kroz unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje sektora malih i srednjih preduzeća, privlačenje novih investitora i povećanje stope zaposlenosti, naročito u manje razvijenim područjima zemlje, povećava konkurentnost privrede i brže prevazilaze regionalne socio-ekonomske razlike.

Bonus video: