Bahata vlast postala skromna: Kolašin "štedljiva" opština

Prema izvještaju o ostvarenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, mnogi organi i službe lokalne uprave bili su izuzetno štedljiviji kad su trošili novac građana za reperezentaciju, službena putovanja i gorivo
4980 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Koalicija Demokratske partije socijalista i Grupe građana, koja je na vlasti u Kolašinu, u ovom mandatu značajno je smanjila troškove za gorivo, službena putovanja, u odnosu na iznose koju su u tu svrhu trošili prije desetak godina.

Ta koalicija prije deceniju javnosti je bila poznata po bahatom trošenju novca građana, a samo u jednom kolašinskom restoranu za godinu funcioneri su pojeli i popili preko 100.000 eura.

Za samo četiri mjeseca 2008. godine opštinski službenici iz te koalicije za gorivo su potrošili 250.511 eura.

Prema izvještaju o ostvarenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, mnogi organi i službe lokalne uprave bili su izuzetno štedljiviji kad su trošili novac građana za reperezentaciju, službena putovanja i gorivo.

Malo „opušteniji“ kad je riječ o toj vrsti rashoda, bili su jedino u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića.

Prvi čovjek izvršne vlasti je od 3.500, planiranih za ovu godinu za gorivo, u prvih šest mjeseci potrošio 2.793 eura. Bulatović je, u istom periodu, potrošio za službena putovanja skoro 3.000, iako je planirani godišnji iznos za tu namjenu 2.500 eura.

Za reperezentaciju u predsjednikovom kabinetu potrošeno je 1.666 od planiranih 5.000 eura za cijelu godinu.

Štedljiviji su, međutim, bili u službi Skupštine opštine (SO), pa su od planiranih 2.000 za gorivo potrošili četvrtina. Svega 156, odnosno 108 eura, predsjednik SO Milan Đukić i njegovi saradnici potrošili su na službena putovanja i reperezentaciju.

U Sekretarijatu za društvene djelatnosti i poslove opšte uprave, na čijem je čelu Nataša Šuković, za pola godine nijesu potrošili ni euro za službena putovanja. Samo 90, odnosno, sedam eura, u tom sekretarijatu, su bili troškovi reperezentacije i goriva.

Sekretar za finansije Dragan Bulatović sa saradnicima na gorivo, od januara do jula, potrošio je polovinu od planiranih 3.500 eura. Rashodi tog sekretarijata, u istom periodu,za službena putovanja i reperezentaciju su 793, odnosno, 80 eura.

Troškove reperezentacije u od janura do jula nijesu imala sekretarka urbanizma Ljiljana Rakočević, glavna adminsitratorka Lidija Lašić, sekretar za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin, glavni mendžer Veljo Jovanović. načelnik Komunalne policije Marko Matović i komandir Službe zaštite Željko Darmanović. Lašićka, Matović i Darmanović, pored toga, nijesu za pola godine potrošili ni euro za službena putovanja.

Pokušaji prekida rasipništva bili i ranije

Praksu štednje novca građana, kada je riječ o troškovima funkcionera za gorivo, službena putovanja i hranu i piće, ustanovila je prije četiri godine vlast koju su činili DF, SNP i SDP. Tako su, na primjer, 2016. godine, ukupni troškovi za gorivo kolašinske administracije sa službama bili svega 12.000. Svi funkcioneri izvršne vlasti te godine za reprezentaciju su potrošili oko 1.000, odnosno 700 eura manje od planiranog.

Tokom sljedeće godine tadašnja predsjednica Opštine Željka Vuksanović, sekretara za finansije i skupštinska služba za službena putovanja trošili su po 500, dok će glavna administratorka 100 eura.

Troškove goriva i reprezentacije značajno je 2011. godine, nakon godina rasipništva i nemara svojih partijskih i koalicionih partnera, smanjio je predsjednik Opštine Darko Brajušković.

Bonus video: