Banke odobrile skoro pet hiljada novih kredita

Na sjednici Savjeta, na kojoj je detaljno analiziran uticaj pandemije koronavirusa na ekonomiju Crne Gore i efekti dosadašnjih mjera CBCG, konstatovano je da uvođenje moratorijuma značajno doprinosi uvećanju ukupne likvidnosti u sistemu
1500 pregleda 1 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović

Banke su tokom marta i aprila odobrile 4,94 hiljade novih kredita u vrijednosti od oko 115 miliona eura, od čega je veći dio, oko 80 miliona eura, usmjeren ka privredi, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Na sjednici Savjeta, na kojoj je detaljno analiziran uticaj pandemije koronavirusa na ekonomiju Crne Gore i efekti dosadašnjih mjera CBCG, konstatovano je da uvođenje moratorijuma značajno doprinosi uvećanju ukupne likvidnosti u sistemu.

„Prema kalkulaciji CBCG, uvođenje moratorijuma će, tokom marta, aprila i maja, uvećati likvidnost građana i preduzeća za oko 150 miliona eura, što predstavlja skoro tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, navodi se u saopštenju CBCG.

Na taj način je, kako su kazali, bankarski sektor dao značajan doprinos povećanju raspoloživog dohotka stanovništva i privrede, stvarajući uslove za redovno izvršavanje njihovih obaveza.

Konstatovano je da je bankarski sektor likvidan, kao i da je nivo depozita stabilan.

I pored dobre likvidnosti bankarskog sektora, Savjet je usvojio odluku kojom se značajno smanjuje naknada koju su banke dužne da plate za korišćenje propisanog iznosa obavezne rezerve, a koju ne vrate istog dana.

„Naime, za vrijeme trajanja privremenih mjera, naknada koju bi banke plaćale smanjena je 50 odsto, sa dosadašnjih 12 odsto na šest odsto na godišnjem nivou“, precizirali su iz CBCG.

Iz CBCG su najavili da će najkasnije do kraja mjeseca pripremiti novi paket mjera usmjerenih na pružanje dodatne podrške oporavku stanovništva i privrede.

Savjet je usvojio izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za prva tri mjeseca ove godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i da su bile prilagođene vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa.

Savjet je usvojio i prošlogodišnji izvještaj o radu CBCG, prošlogodišnji makroekonomski izvještaj, kao i izvještaje o stabilnosti finansijskog sistema i o stabilnosti cijena za prošlu godinu.

U izvještajima je konstatovano da je prošlu godinu karakterisao nastavak pozitivnih ekonomskih trendova iz 2018.

Ostvarena je relativno visoka stopa rasta BDP-a, od 3,6 odsto, prema preliminarnim podacima Monstata, što je bio odličan rezultat ako se ima u vidu visoka baza iz prethodne godine.

„I u fiskalnoj sferi su zabilježeni pozitivni pomaci. Primjena mjera fiskalne konsolidacije rezultirala je snižavanjem budžetskog deficita i deficita javne potrošnje u odnosu na 2018. godinu“, rekli su iz CBCG.

Bankarski sektor je u prošloj godini, i pored zatvaranja dvije nesistemske banke, zadržao stabilnost, povećao otpornost i osnažio poslovanje.

Visok nivo likvidnih sredstava, rast depozita i kredita, kao i dokapitalizacija jednog broja banaka su dodatno osnažili bankarski sistem.

„Agregatni koeficijent solventnosti je iznosio 17,73 odsto, a nastavljen je višegodišnji trend snižavanja kamatnih stopa i nekvalitetnih kredita“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su naveli da je snaženje kreditne aktivnosti u velikoj mjeri uticalo na makroekonomsku stabilnost, kroz podsticanje rasta i potrošnje i oporavka privrede, što je uticalo na širenje poreske osnovice i smanjenje fiskalnih pritisaka.

„Nastavak ovakvih trendova karakterisao je i prva dva mjeseca ove godine i bio je očekivan tokom cijele godine. Nažalost, usljed pandemije koronavirusa, prošlogodišnje projekcije rasta više nijesu realne i izvjesno je da će ovaj događaj imati brojne posljedice po svjetsku, a time i po domaću ekonomiju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: