Banke u Crnoj Gori očekuju inflaciju veću od prošlogodišnje

"Različita su očekivanja banaka što se tiče visine inflacije. Po jedna banka očekuje stopu rasta izmedu 0,5 i jedan odsto, izmedu dva i tri odsto i između četiri i pet odsto
69 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.07.2011. 11:21h

Inflacija u Crnoj Gori ove godine će, prema očekivanjima deset banaka, biti viša nego u prošloj, pokazalo je istraživanje Centralne banke (CBCG).Na osnovu ankete sprovedene u aprilu ove godine, deset banaka očekuje višu, a samo jedna istu stopu inflacije.

"Različita su očekivanja banaka što se tiče visine inflacije. Po jedna banka očekuje stopu rasta izmedu 0,5 i jedan odsto, izmedu dva i tri odsto i između četiri i pet odsto", navadeno je u kvartalnom izvještaju CBCG o kretanju cijena.Po dvije banke očekuju rast od jedan do dva odsto i preko pet odsto, a njih četiri izmedu tri i četiri odsto.Što se tiče očekivanja o kretanju aktivnih kamatnih stopa, tri banke očekuju da se neće mijenjati nominale i efektivne. Pet banaka očekuje pad nominalnih, a četiri smanjenje efektivnih aktivnih kamatnih stopa, dok tri anketirane banke očekuju rast nominalnih, a četiri rast efektivnih aktivnih kamatnih stopa u ovoj godini u odnosu na prošlu.Kada je u pitanju kretanje pasivnih kamatnih stopa, šest banaka očekuje pad, dok četiri smatraju da neće biti promijenjene.Od ukupnog broja anketiranih preduzeća, njih 39 odsto smatra da će se inflacija kretati između jedan i dva odsto. Isti procenat smatra da će stopa inflacije biti u rasponu od dva do tri odsto. Kretanje inflacije od četiri do pet odsto očekuje četiri odsto anketiranih, dok se devet odsto anketiranih preduzeća opredijelilo za rast inflacije između tri i četiri, odnosno preko pet odsto.Niži nivo zarada očekuje devet odsto anketiranih, 68 odsto smatra da se neće mijenjati u ovoj u odnosu na prošlu godinu, dok njihovo povećanje očekuje 23 odsto anketiranih preduzeća. Po pitanju broja zaposlenih, 39 odsto anketiranih smatra da se neće promjeniti, 35 odsto da će se smanjiti, a 26 odsto da će se povećati. Najveći broj anketiranih preduzeća, 87 odsto, očekuje povećanje cijena proizvodnih inputa koje koristi, dok samo četiri odsto očekuje niže.Rezultati ankete pokazuju da najveći broj anketiranih preduzeća, u oblasti poslovnih barijera, kao prepreku vidi visoke kamatne stope na kredite, slabu tražnju, previsoke poreze i opšte rizike poslovanja.

Pri tome, 41 odsto anketiranih privrednih društava očekuje niži nivo, 45 odsto isti, a 14 odsto anketiranih viši nivo aktivnih kamatnih stopa u ovoj godini u odnosu na prošlu.Od ukupnog broja anketiranih preduzeća, njih 48 odsto planira povećanje obima aktivnosti tokom ove godine, odnosno 63 odsto planira nove investicije. Najveći broj investicija, 53 odsto, odnosi se na povećanje fiksne imovine, a kao najveće prepreke novim investicijama navode se nedovoljna iskorišćenost postojećih kapaciteta, niska tražnja i visoke kamatne stope i nepovoljni uslovi kapitalnog zaduživanja.

Bonus video: