Barović traži da mu vrate 33.800 eura

Podgorički biznismen tužio “Morsko dobro” jer sa zakupljenog kupališta nije uklonjen plažni bar, zbog čega navodno nije mogao da ga koristi
14622 pregleda 16 komentar(a)
Barović, Foto: Saša Matić
Barović, Foto: Saša Matić

Podgorički biznismen Veselin Barović tužbom protiv “Morskog dobra” traži da mu vrate 33.800 eura, koliko je lani platio zakup 130 metara duge pješčane plaže na zapadnom kraju uvale Perazića do, jer sa kupališta nije uklonjen plažni bar zbog čega navodno nije mogao da ga izdaje prošlog ljeta.

Prvi čovjek crnogorske košarke dobio je u petogodišnji zakup atraktivno kupalište, nedaleko od svoje raskošne vile, ali je došlo do problema kada je dotadašnji, dugogodišnji zakupac - podgoričko preduzeće “Aramond“, odbilo da ukloni plažni bar i dozvoli Baroviću da koristi kupalište.

Iz “Morskog dobra” pojasnil isu “Vijestima” da je Barović presavio tabak i zatražio da mu se vrati jednogodišnja zakupnina.

“Veselin Barović je nakon sprovedenog Javnog poziva za zakup kupališta od 28. februara prošle godine i Odluke komisije o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 19. marta, 25. aprila lani zaključio ugovor o zakupu kupališta sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. Kako bivši zakupac ‘Aramond’ nije uklonio privremeni objekat (plažni bar), novi zakupac, Veselin Barović, nije mogao biti uveden u lokaciju od strane ovlašćenih službenika JP za upravljanje morskim dobrom“, navodi se u odgovoru.

Naglasili su da su 21. jula prošle godine pokrenuli incijativu prema Urbanističko-građevinskoj inspekciji u Ministarstvu uređenja prostora i turizma i da je dva dana kasnije inspektor donio rješenje o uklanjanju plažnog bara.

“Kako novi zakupac nije mogao biti uveden u lokaciju dok se ne izvrši doneseno rješenje, Veselin Barović je pred nadležnim sudom pokrenuo tužbu protiv Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za iznos od jedne godišnje zakupnine za to kupalište, odnosno 33.880 eura“, naveli su iz “Morskog dobra“.

Oni su tužili preduzeće “Aramond“ za naknadu štete.

“Javno preduzeće je uputilo nekoliko urgencija nadležnoj inspekciji Direktorata za inspekcijske poslove za sprovođenje rješenja o uklanjanju, a protiv ‘Aramond’ pokrenulo tužbu za naknadu štete“.

Preduzeće “Armond” je ljetos, odmah nakon završenog tendera, Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijelo krivičnu prijavu protiv zamjenika direktora “Morskog dobra“ Rajka Malovića, zbog toga što je navodno pomogao svom prijatelju Baroviću da se domogne atraktivnog kupališta. Izvršni direktor firme “Aramond“ Hamid Adžiahmetović podnio je krivičnu prijavu protiv Barovića i Malovića zbog osnovane sumnje da su izvršilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Barovićeva vila
Plažni bar i Barovićeva vila u pozadini(Foto: Vuk Lajović)

Iz “Morskog dobra“ tada su odbacili optužbe, istakavši da Malović nije bio ni član komisije koja je otvarala i vrednovala ponude.

Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je prijavu “Aramonda“ kao neosnovanu.

Iz “Aramonda“ su “Vijestima“ potvrdili da ih je “Morsko dobro“ tužilo za naknadu štete i da očekuju da će inspekcija ovih dana ukloniti plažni bar.

Barović je sredinom marta prošle godine na tenderu bio prvorangiran za zakup dvije plaže u uvali Perazića do, za čiji je jednogodišnji zakup ponudio ukupno 45 hiljada eura.

On je za zakup plaže u središnjem dijelu uvale, koja se nalazi ispred njegove vile, a koju je držao i ranijih godina, ponudio 10.637 eura, kolika je bila i minimalna godišnja cijena zakupa koju je predložilo “Morsko dobro“.

Barović je tada za 130 metara dugu pješčanu plažu sa zapadne strane uvale Perazića do ponudio 28.000 eura (33.000 sa PDV-om), gotovo tri puta više od početne minimalne cijene.

Za tu plažu konkurisao je i dosadašnji zakupac, podgorička firma “Aramond“, čija je ponuda iznosila 10.200 eura, odnosno 61 euro više od početne cijene.

Kuće trgovao devedesetih godina prošlog vijeka

Barović, kum prvog čovjeka DPS-a i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, vlasnik je ljetnjikovca na samoj plaži u Perazića dolu, u jednoj od nekada najljepših uvala na Jadranu.

Barović je prije dvije i po decenije kupio kuću tadašnjeg dekana beogradskog Pravnog fakulteta Pavla Dimitrijevića. Nakon godinu, trgovao je i susjednu kuću poznatog jugoslovenskog filmskog glumca Dragutina – Gute Dobričanina, koji je stekao slavu u kultnoj seriji “Pozorište u kući”.

Barović je potpuno renovirao obje kuće i, za razliku od mnogih graditelja, koristio isključivo prirodne materijale, a ostale su iste spratnosti - prizemlje i sprat.

Osim vile u Perazića dolu, Barović u vlasništvu ima i vilu “Manojlović”, jednu od najprepoznatljivijih građevina na Slovenskoj plaži, u Budvi. Vila je pretvorena u ugostiteljski objekat koji Barović rentira.

Bonus video: