Barska plovidba: Sami smo platili 474.000 eura

Paunović je kazao da je firma ratu platila iz prihoda od najma dva teretna broda, prevoza robe i putnika i zakupa poslovnih prostora
82 pregleda 0 komentar(a)
Barska plovidba, Foto: Shipspotting
Barska plovidba, Foto: Shipspotting
Ažurirano: 28.01.2017. 19:54h

Barska plovidba uredno je, iz sopstvenih sredstava, izmirila kamatu za kredit koji je uz garanciju Vlade uzela za izgradnju dva teretna broda, rekao je “Vijestima” izvršni direktor kompanije Milo Paunović.

“To je bila obaveza za kamatu u iznosu od 474.311,11 dolara koja se plaća polugodišnje, 21. januara i 21. jula”, kazao je Paunović.

On je podsjetio da je preduzeće još u petogodišnjem grejs periodu kada plaća samo kamatu. Otplata glavnice počinje 21. jula 2018. godine.

“Ostvarujući prihod iz sopstvene djelatnosti odnosno iz najma dva teretna broda, prevozom robe i putnika trajektom Sveti Stefan II, dajući u zakup poslovne prostore čiji smo vlasnici..., bili smo u mogućnosti da sve dospjele obaveze, kako prema zaposlenima, dobavljačima, državi, tako i prema Eksim banci izmirimo iz sopstvenih sredstava”, naveo je Paunović.

Dodao je da od momenta uzimanja kredita od Eksim banke (7. marta 2013) do danas, osim kamate od 474.311,11 dolara koja je plaćena u ovom mjesecu, izmirilu još 2.983.494,22 dolara managment fee-a (troškovi upravljanja), commitment fee-a (troškovi angažovanja sredstava) i kamate koje su u međuvremenu dospijevale.

“Samim tim što nam je bila garant za uzimanje kredita potrebnog za izgradnju dva teretna broda, država Crna Gora nam je pružila podršku, a sve ovo vrijeme nastojimo da iz sopstvenih sredstava izmirujemo obaveze”, rekao je Paunović.

Vlada je 2013. godine dala garancije Barskoj plovidbi za kredit od 46,4 miliona dolara za kupovinu dva broda, a garanciju je dala i Crnogorskoj plovidbi za kredit od 47,3 miliona dolara takođe za dva broda.

Crnogorska plovidba u ovoj godini ima obavezu da plati rate u januaru i julu, u ukupnom iznosu od 5.929.239,60 dolara, od čega se 4.739.600.00 odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu. Crnogorska plovidba kredit vraća do 2025. godine. Iz Ministarstva saobraćaja nijesu odgovorili da li je Crnogorskoj plovidbi plaćena januarska rata.

Barska plovidba je i prošlogodišnje rate sama platila, dok su obaveze Crnogorske plovidbe izmirena iz državnog budžeta.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je prije usvajanja ovogodišnjeg budžeta kazao da je Vlada izdvojila novac kako bi pomogla državnim preduzećima koji imaju problema sa vraćanjem kredite za koje su date garancije.

“To su dva brodarska preduzeća, Željeznička infrastruktura i prevoz,” rekao je Vukićević. Taj trošak je 8,3 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora Barske plovidbe Vojo Bojović saopštio je da je ova državna kompanija jedna od najlikvidnijih firmi u Crnoj Gori, ističući da o tome govori i njeno mjesto na „bijeloj listi" poreskih obveznika.

On je demantovao navode da su oko 80 pomoraca nakon zaustavljanja pomorske linije Bar - Bari ostali bez posla, dodajući da oni imaju mogućnost da plove na teretnim brodovima Barske plovidbe, osim stjuardesa za koje će se kompanija “založiti da pronađu zaposlenje do uspostavljanja redovne linije”.

“Ukazujemo na činjenicu da kompaniji nedostaju kadrovi kao što su kapetani, prvi oficiri palube, upravitelji stroja i prvi oficiri stroja. Plate pomoraca na brodovima Barske plovidbe su usklađene sa medunarodnim standardima ITF, tako da je startna mjesečna plata kormilara 1.300 eura kao najniža, a kapetana broda 7.050 eura”, dodao je Bojović.

Prema njegovim riječima, Odbor direktora kompanije aktivno radi na obnovi redovne linije Bar - Bari - Bar “o čemu će javnost biti blagovremeno informisana”.

“Barska plovidba je uspješno zaključila ugovor za treću godinu najma teretnih brodova Bar i Budva. Postignuti uslovi su daleko bolji od ulova na svjetskom vozarinskom tržištu, kada su u pitanju ove vrste brodova“, kazao je Bojović.

Nema najava o aktiviranju garancija

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da za sada ne postoje najave da bi bilo koja garancija mogla biti aktivirana.Na pitanje da li je kompanija WTE najavila aktiviranje državne garancije date za kredit za postrojenje u bečićkom naselju Vještica, odgovorili su da nije najavila, niti prema saznanjima Ministarstva ima indicija da će to učiniti. Opština je za postrojenje za tretman otpadnih voda uzela kredit od 58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine uz državnu garanciju od 29.250.000 eura.

Opštini Budva stigla je nedavno opomena advokatske kancelarije Ane Đukanović, koja zastupa njemačku kompaniju da će prinudno naplatiti 10 miliona eura, koliko iznose neizmirene obaveze lokalne uprave za postrojenja u naselju Vještica. Opština godinu i po nije uplatila ni centa po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom. Godišnje obaveze Budve za kredit, kao i održavanje postrojenja iznose 6.000.000 eura.

Bonus video: