Barska plovidba uplatila Kinezima prvu ratu kredita

Barska plovidba uplatila je Exim banci dva miliona dolara, po osnovu zajma za koji je garantovala država
272 pregleda 0 komentar(a)
Barska plovidba, Foto: Siniša Luković
Barska plovidba, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.07.2018. 19:50h

Državna kompanija Barska plovidba uplatila je ove sedmice prvu ratu kredita uzetog od kineske Exim banke u iznosu od 2.013.244 dolara (glavnica i kamata).

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Barske plovidbe Tihomir Mirković rekao je “Vijestima” da je ovom uplatom počela otplata glavnice kredita koji je Barska plovidba uzela za izgradnju i kupovinu brodova “Bar” i “Budva” u ukupnom iznosu od 46,4 miliona dolara.

“Kredit je uzet po povoljnim kreditnim uslovima od dva odsto kamate, pet godina grejs perioda i 15 godine otplate i kroz taj kreditni aranžman nabavili smo dva balk keriera - za prevoz rasutih tereta, nosivosti 36.000 tona”, kazao je Mirković.

Od završetka izgradnje u septembru i oktobru 2014. brodovi su u vremenskom najmu, takozvanom tajm čarteru, kod engleske kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Prema riječima Mirkovića, kompanija u ovom momentu najveći dio prihoda ostvaruje od poslovanja ova dva teretna broda, a manji dio od ugovora sa kompanijom Jadrolinija iz Rijeke po osnovu održavanja linije Bar-Bari brodom “Dubrovnik” i od izdavanja poslovnih prostora u vlasništvu kompanije.

Barska plovidba je kredit od Exim banke dobila u martu 2013. godine, uz garanciju države. Država je garanciju dala i drugoj brodarskoj kompaniji, Crnogorskoj plovidbi za kredit takođe za dva broda. Crnogorska plovidba nije u stanju sama da izmiruje obaveze, pa se njen kredit isplaćuje iz državnog budžeta.

Barska plovidba je Crnogorskoj plovidbi 14. marta ove godine pozajmila 200.000 eura, kako bi isplatla plate svojim radnicima. Exim banka je 2010. odobrila kredit Crnogorskoj plovidbi od 55,7 miliona dolara sa učešćem od 8,3 miliona dolara. Grejs period je bio pet godina, kamatna stopa iznosi tri odsto. Za glavnicu kredita od 47,3 miliona dolara Vlada je izdala garanciju.

Naredna rata 21. januara 2019.

Iz barske kompanije navode da je novac za prvu ratu kineskog kredita obezbijeđen iz sopstvenih sredstava, uplata realizovana sa računa NLB banke i Hipotekarne banke, te da su tako izmirene sve obaveze kompanije prema kineskim kreditorima u 2018.

Osim ove rate, u januaru je isplaćena kamata u visini od oko 474.000 dolara, a sljedeća rata dospijeva 21. januara 2019.

Bonus video: