Barski privrednici nezadovoljni radom inspekcija

Pomoćnica direktora Uprave Višnja Orban, koordinator inspekcija za Bar, reagovala je na ocjene privrednika, ističući da je u svakom objektu i kojem je rađen nadzor ostavljen zapisnik
2212 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Radomir Petrić
Sa sastanka, Foto: Radomir Petrić

Udruženje privrednika grada Bara održalo je danas sastanak sa čelnim ljudima Uprave za inspekcijske poslove (UIP), na kojem je zatražilo oštrije mjere protiv nelojalne konkurencije u zoni sive ekonomije, kao i veću fleksibilnost inspektora u radu na terenu tokom ljetnje sezone, “ sa akcentom na preventivno djelovanje, a ne odmah na sankcionisanje”. Ističući da mu je žao što na sastanku nisu bili predstavnici Poreske uprave “zbog obaveza”, predsjednik Udruženja Rade Vujačić rekao je da su privrednicima biznis barijera i inspekcije “jer vi ste nama isti, bez obzira na resore”.

"U našem udruženju je preko stotinu preduzeća sa više od 2.000 radnika, svi smo na poreskoj Bijeloj listi, svi redovno plaćamo PDV. Inspekcije bi trebalo da se osnose sa malo više uvažavanja prema ljudima.koji regularno posluju, mi smo i napravili ovo udruženje da bismo se borili protiv neregularnih i inspekcije bi trebale u sezoni dati akcenat na one koji neregularne posluju, a za ove sa Bijele liste imaju čitavu godinu da rade kontrole. Već kada dolazite, dajte najavu da vas dočekamo sa svim potrebnim dokumentima odmah, da bi se brzo radilo. Tražimo od vas pojačanu kontrolu nelegalnog poslovanja jer nam je ono najveca biznis barijera. Imamo slučaj da su u jedan lokal prekoputa Opštine lani u sezoni ušle 34 inspekcije, svi su rekli “u redu je”, a vlasnici nijednom nisu dobili zapisnik. Dajte da budemo fleksibilniji", rekao je Vujačić čelnicima UIP.

On je pozvao Upravu da zajedno sa privrednicima krene u promjenu zakona o strancima” koji u praksi umnogome otežava poslovanje u sezoni, i pozvao na rješenje problema besplatnih ležaljki “ jer je to u praksi nemoguće, dolazi lako do haosa”.

Elvir Kalamperović vlasnik DOO Kalamper koje ima 180 zaposlenih, ukazao je da inspektori u situacijama kada i ne nađu nijedan propust, kažu vlasnicima lokala da moraju napisati makar minimalnu kaznu od stotinu eura.

"Česte su kontrole u noćnim satima, kako da organizujemo da se dočekaju inspektori sa svim potrrebnim papirima, zašto se ne ostavi rok da se dokumenta dostave ujutro, preko noći se ne može ništa prepravljati. Veliki problem j ešto zakon ne prepoznaje kontrolu nelegalnog smještaja i to mora da se mijenja odmah, jer naša nelojalna konkurencija nema pažnju inspektora, dobro se zna da u svakom turističkom mjestu Bara na stotinu legalnih objekata za izdavanje ležajeva dolazi hliljadu nelegalnih, a njih niko ne kontroliše. Nema kontrole ni privremenih sezonskih objekata kakvi nama urednim prave smetnju u poslovanju", rekao je pored ostalog Kalamperović.

Dario Pajković koji je zakupac plaža preko jedne decenije, ukazao je na problem sa registracijom radne snage iz inostranstva koja zbog propisa, navodeći primjer mladića iz Srbije koji je, iako licencirani spasilac na plaži, morao biti vođen kao konobar, što je inspekcija ocijenila kao propust. On je zatražio i veću fleksibilnost prilikom kontrole ležaljki na plažama.

"Kada registrujete radnike strance, sve se mora raditi unaprijed, umjesto tih radnika mi plaćamo sve takse koj enisu male, a pri tome uopšte ne znate da li je taj radnik obučen i spreman za posao koji mu dajete", rekao je Pajković.

Aleksandra Šofranac je apelovala da inspekcije podrže privrednike “jer od njih živi Crna Gora”, i zatražila da akcenat bude na preventivnim mjerama, “da inspektori daju dokumentovane smjernice kako privrednici mogu da riješe uočene nedostatke” .

Goran Pajković je skrenuo pažnju na problem cijelog regiona sa radnom snagom i pozvao inspekcije da iz svojih domena utiču na to “jer, u suprotnom, i vi i mi ostajemo bez posla”.

"Dođu vam inspektori i kažu na kraju kontrole “Moramo da vas kaznimo”, a kada je sve u redu, ne dobijamo zapisnik. Ukazujem i na problem sa deklaracijama , zahtijeva se da budu na svakom proiztvodu, pa dolazi do slučajeva da prekriju potpuno proizvode na koji su nalijepljene, “Cerovo” je na svakom bloku, koji košta 30 centi, moralo tako imati deklaracije. Ovo su objektivni problemi", rekao je Pajković.

"Ova sezona mije bolja, kako kažu statistike, već samo ljudii urednije plaćaju. Imamo strašnu muku sa radnicima, ne možemo naći sobaricu u Crnoj Gori, a dok u Hrvattskoj registruju radnika za dan na ličnu kartu, nama za prijavu treba mjesec dana. Nelegalnih objekata je neuporedivo više od nas regularnih, zašto ne gledate uveče ko izbacuje na ulicu vitrine, nego nam uvijek kažu inspektori da obilaze samo objekte koji su u spisku, odnosno regularni? Hoću da inspektori idu i u neregularne objekte", rekao je Branko Vukmanović, hotelijer u Čanju.

Direktor Uprave Alija Košuta odmah je spočitao domaćinima da je sastanak trebalo bolje pripremiti,”jer najviše pitanja nije za našu adresu”, dodajući da su na skupu trebali biti predstavnic lokalnih inspekcija i poreske uprave. On je naglasio da sankcionisanje prekršaja nije reket, “zakon se mora poštovati”.

"Čim je pojačan priliv potrošača, pojačan je i inspekcijski nadzor na primorju jer štitimo zdravlje ljudi. Nama je iz Uprave ovdje svaki čovjek, mi smo tu zbog sive ekonomije i pojačali nadzot. Idemo.kod svih u sezoni, sankcionišemo samo registrovane, prekršaja je mnogo i kod registrovanih. Nema preventive ako radnik radi na crno, postoji zakon i mora se poštovati, mi smo ovdje otkrili 50 radnika na crno i tu se nećemo pogađati. Gdje su vam na sastanku Turistička organizacija i Sekretarijat za razvoj, gdje vam je taksa od registrovanih ležaja, u Baru su registrovani samo.hoteli, to je minimalno za potencijal Bara jer znamo koliko ovdje dođe turista i koliko se napravi noćenja, a gdje su ti prihodi u budžetu? To treba svi da riješimo kao građani. A znate li zašto vam ide radna snaga u Jtrvatskku? Jer su tamo mnogo bolje plaćeni", replicirao je pored ostalog Košuta na primjedbe barskih privrednika.

Ukazujući privrednicima da se u navodima zakonskih članova i odredbi pozivaju samo na ono što njima odgovara “ a stvar se u pravu mora sagledavati u cjelini”, pomoćnica direktora Uprave Rada Marković je u komentaru primjedbi za ležaljke rekla da je pravilnik donijet na osnovu zakona o turizmu, “ da se na tablama mora istaći vrijeme kada su ležaljke besplatne”.

"Vaši ugovori sa Morskim dobrom su međusobni pravni odnosi, a Turistička inspekcija kontroliše da li je korisnik plaže istakao na tabli vrijeme.kada se ne naplaćuju ležaljke. Ono što morate da poštjete, morate istaći na tabli. Svaka odluka inspektora se provjetava, ako smatrate da ste zakinuti, nemojts da sjedite skrštenih ruku, obratite nam se, tako pomažete i nama. Tačno je da je najviše kontrola kod registrovanih subjekata, ali, i pored svih problema da se zađe u prostore neregistrovamih, mi smo obavili 1.700 kontrola neregistrovanih. Kad inspekjtori izriču kazne prekšajnim nalogom, one mogu biti minimalne, tamo gdje se ocijeni da je prekšaj teži, ide se na prekršajni postupak. Trebalk ste bolje priprermiti sastanak, nama ste prićali o privatnom smještaju i hrami, a to nije.u našoj nadležnosti", rekla je Marković.

Na ove navode, dio privrednika je počeo da dobacuje da su “najbolja preporuka da svi radimo nelegalno, pa nas niko onda neće kontrolisati”. Kalamperović je ukazao da su ove dvije strane partneri i da”niko ne bježi od sankcija za prekršaj”.

"Mi nismo ni trazili da tolerišete da radimo nelegalno, već da dobijemo odgovore na ono što ne znamo, da zajednički rješavamo biznis barijere, prije svega sivu ekonomiju, i tako doprinosimo sistemu i državi. Dobili smo odgovor samo što je zakon. Pokušali smo ranije da na sastanak dovedemo sve lokalne inspekcije, ali, rekli su nam “to je za Upravu”, kazao je Kalamperović.

Pomoćnica direktora Uprave Višnja Orban, koordinator inspekcija za Bar, reagovala je na ocjene privrednika, ističući da je u svakom objektu i kojem je rađen nadzor ostavljen zapisnik.

"Došli smo u Bar sedog juna, a počeli smo kontrole plaža od ovog ponedjeljka. Sto se tiče primjedbi da inspektor mora da kazni, ja nikad te riječi nisam izgovorila. Mi ne kontrolišemo privatni smještaj, već samo hotelske objekte, ali, gledamo apartmane koji se prodaju preko “Bukinga” iako to nije naše. Što se tiče vitrina na javnim površinama, njih kontroliše komunalna inspekcija", rekla je Orban.

Bonus video: