Bemaks i Obradović bi još malih hidroelektrana

Konzorcijum Hidroenergija Montenegro, Green solutions i Popović elektrosistem jedini ponuđač za dva vodotoka u Opštini Andrijevica
169 pregleda 6 komentar(a)
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2013. 10:11h

Za gradnju malih hidroelektrane (mHE) na vodotocima Kutska i Mojanska rijeka u Opštini Andrijevica zainteresovan je samo konzorcijum koji čine preduzeća Hidroenergija Montenegro, Green solutions i Popović elektrosistem.

"Nakon utvrđivanja podobnosti, Tenderska komisija će pristupiti otvaranju tehničke ponude i njenom vrednovanju", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Hidroenergija već ima dva koncesiona ugovora za izgradnju malih hidroelektrana, a konkurisala je sredinom novembra za još jedan vodotok i čeka odluku Tenderske komisije.

U Hidroenergiji Montenegro većinski udio imaju Bemaks i s njim povezani Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, a 40 odsto akcija biznismen Oleg Obradović preko kompanije Hamera kapital.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, po 25 odsto Hidroenergije imaju Ubović i Mijajlović, građevinska kompanija Bemaks ima deset odsto, a 40 odsto ima Hemera kapital.

Ubović i Mijajlović su, prema spekulacijama, glavni za većinu poslova bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena, koji je zvanično više puta negirao da stoji iza Bemaksa.

Država sa kompanijom Hidroenergija ima dva koncesiona ugovora za izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Bistrica i Šekularska rijeka, u Beranama. Jedna mHE jer završena.

Prema podacima CRPS-a, osnivači firme Green solutions su Jelena Stojković i Slobodan Popović. Popović je osnivač i jedini vlasnik preduzeća Popović elektrosistem.

Iz Ministarstva je saopšteno da se ponude vrednuju i rangiraju na osnovu kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude.

Iskustvo u upravljanju hidroenergetskim objektima i finansijska sposobnost boduju se sa 20 poena, tehničko rješenje sa 30, instalisana snaga mHE sa 13, godišnja proizvodnja električne energije na pragu mHE sa 17, iskustvo na domaćem tržištu sa 16 i višenamjenska rješenja sa 14.

Bonus video: