Bemax prijavio profit od 13,3 miliona eura

Kompanija sada ima nepodijeljenu ukupnu dobit od 88 miliona
2824 pregleda 1 komentar(a)
Najviše prihoda od gradnje auto-puta: Jedan od Bemaxovih tunela, Foto: Boris Pejović
Najviše prihoda od gradnje auto-puta: Jedan od Bemaxovih tunela, Foto: Boris Pejović

Najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori Bemax ostvarila je prošle godine čisti profit od 13,3 miliona eura, što je znatno manje nego godinu ranije kada je on iznosio 20,7 miliona eura.

Ova kompanija, čiji je zvanični vlasnik Veselin Kovačević i koja je glavni podizvođač na izgradnji dionice auto-puta, ostvarila je prošle godine, prema finansijskom izvještaju predatom Poreskoj upravi, poslovni prihod od 113 miliona eura, što je značajno više nego godinu ranije kada je iznosio 86 miliona eura.

Prikazani poslovni rashodi su takođe povećani sa 63,5 miliona eura u 2017. godini na 97,4 miliona u prošloj godini.

Akumulirani, a ne raspoređeni profit kompanije iz prethodnih godina sada iznosi 88,1 milion eura.

Ova kompanija ima potraživanja od 15,5 miliona eura za vrijednost građevinskih radova koje su obavili u toku 2018. godine i fakturisali, a koja nijesu naplaćena u toku te godine. Kompanija ima 23 miliona kratkoročnih i dugoročnih obaveza, od čega se većina odnosi na kredite i lizing za mehanizaciju i opremu. Bemax je na kraju prošle godine imao 190 zaposlenih i oko 80 radnika preuzetih po ugovoru sa agencijama za preuzimanje radnika.

Ukupan trošak za bruto zarade zaposlenih iznosio je 2,8 miliona eura, što znači da bi prosječna neto zarada u kompaniji za ovaj broj stalno prijavljenih radnika mogla iznositi između 650 i 700 eura.

Najznačajnije prihode kompanija ostvaruje od podizvođačkog ugovora za gradnju dijela objekata na trasi auto-puta. Prema zvaničnim podacima koje je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora dobila od Monteputa, Bemax je od početka gradnje dionice Smokovac - Mateševo do juna prošle godine dobio 234 miliona eura.

Ovaj iznos je tada bio 29 odsto od ukupne cijene iz ugovora o izgradnji dionice Smokovac - Mateševo i 58 odsto od vrijednosti svih podizvođačkih ugovora.

Na drugom mjestu po isplati novca bio je podizvođač “Skladgradnja” iz Splita, čiji su ugovori do juna prošle godine vrijedili 42 miliona eura.

Glavni izvođač radova kineska kompanija CRBC angažovala je Bemax kao podizvođača za izgradnju četiri tunela (Suka, Vežesnik, Mrke i Vjeternik), sedam mostova (Gornje Mrke, Đurićev Laz, Ratkov laz, Lutovo, Pelev brijeg, Suvovara i Krkor) i dva nadvožnjaka (Preljubovica i Kisjelica).

Bonus video: