Bez direktne pomoći privredi stvorila bi se armija nezaposlenih

Iz UPCG kažu da do sada usvojene mjere jesu dobre, ali ne i dovoljne. Vlada najavila nastavak pomoći privredi, uz podršku EU
4202 pregleda 4 komentar(a)
Sada najteže pogođeni mali biznisi, ali se nelikvidnost prenosi i na ostali dio privrede, Foto: Boris Pejović
Sada najteže pogođeni mali biznisi, ali se nelikvidnost prenosi i na ostali dio privrede, Foto: Boris Pejović

Bez direkne pomoći privredi moguće posljedice su gašenja velikog broja preduzeća i stvaranje armije novih nezaposlenih, a time i ogroman manjak novca u budžetu, ocijenjeno je iz Unije poslodavaca.

Iz ove asocijacije ukazuju da uvažavaju napore Vlade, CBCG i drugih institucija i pokazanu spremnost za podršku privredi.

Vlada je do sada najavila mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade za tri mjeseca, CBCG je omogućila odlaganje kreditnih obaveza do 90 dana, a Investiciono-razvojni fond kredite privredi za poboljšanje likvidnosti i isplatu zarada za zaposlene. Najavljeno je da je to prvi paket pomoći.

Premijer Duško Marković juče je saopštio da je dogovoreno i ubrzavanje programa podrške, u saradnji sa Evropskom unijom, za paket od 18 miliona eura koji uključuje i pomoć malim preduzećima, najranjivijim kategorijama društva i nezaposlenima. U okviru tog programa je obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika, a najavljeno je da će njegovo ubrzavanje donijeti novu dinamiku “prije svega po pitanju bespovratne podrške i grant šema za preduzetnike u oblasti (samo)zapošljavanja”. Iz Vlade je objašnjeno da su dobili potvrdu da će EU podržati privredu Crne Gore u saniranju ekonomskih posljedica trenutne epidemije sa 50 miliona eura te da je planirano da većina ovih sredstava bude opredijeljena za podršku malim i srednjim preduzećima, prije svega kroz direktnu finansijsku.

Iz UPCG su se svojim članovima obratili prije tih informacija o dodatnoj podršci.

“Do sada usvojene mjere jesu dobre, ali ne i dovoljne. Na to upućuju i upozoravajući primjeri zemalja regiona i Evrope, od kojih su mnoge bile prinuđene da primarni problem očuvanja javnog zdravlja posmatraju i rješavaju paralelno sa problemom očuvanja privrede. To su dva goruća pitanja koja u ovim okolnostima zahtijevaju poseban pristup, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice u vidu gašenja velikog broja preduzeća i stvaranja armije novih nezaposlenih ljudi, a time i ogroman manjak novca u budžetu”, naglasili su iz UPCG.

Pogođene oslobodite poreza na plate

Poslodavci navode da razumiju apel Vlade da se očuvaju radna mjesta i isplaćuju zarade, kao i da je i njihova želja da zadrže kadar u koji su godinama ulagali.

“Da li je realno očekivati da i ona preduzeća koja ne rade, ne ostvaruju nikakav prihod, a nemaju ni konretnu podršku za izlazak iz situacije u kojoj se nalaze, mogu redovno i bez zastoja ispunjavati sve obaveze? Realni sektor suočava se sa brojnim problemima, a vanredne okolnosti izazvane novim koronavirusom posebno ugrožavaju mikro i mala i srednja preduzeća (MSP) koja ne mogu pokriti troškove koji se samo akumuliraju od uvođenja zabrane rada. Za razliku od preduzeća iz javnog sektora, brojna MSP svakodnevno bilježe minus po osnovu troškova zakupa, zarada sa pratećim porezima i doprinosima, kreditnih anuiteta, režijskih troškova, taksi i naknada, raznih vrsta doprinosa… Likvidnost im je ugrožena i upitna, a istu održavaju kreditima koji ne umanjuju već samo odlažu i gomilaju obaveze koje jednog dana moraju doći na naplatu”, naveli su iz UPCG.

Iz ove asocijacije su svjesni da crnogorska privreda, zbog ukupnog stanja u zemlji, te visokog spoljnog i unutrašnjeg duga, ne može očekivati značajnije direktne subvencije.

“Makar dok traju mjere direktne zabrane rada u više privrednih sektora, opravdano je očekivati da se uvedu mjere podrške i prihvati predlog UPCG da se subjekti iz pogođenih sektora u potpunosti oslobode plaćanja poreza i doprinosa na zarade”, ističu u UPCG. Oni traže i da se ugrožene kompanije oslobode od plaćanja lokalnih taksi, naknada i članskih doprinosa za 2020. godinu, smanjenja PDV-a, te odlaganja plaćanja svih vrsta poreza. Predložili su i uštede u javnom sektoru.

Pozvali su Vladu i sindikate na zajednički, solidaran i društveno odgovoran pristup ovoj situaciji.

“U suprotnom, biće teško izboriti se sa privrednim i finansijskim kolapsom koji prijeti i mnogim ekonomski snažnijim zemljama od naše, a nosi nesagledive posljedice”, smatraju u UPCG.

Radnici mogu da putuju uz naloge i potvrde

Operativni štab za koordinaciju sa privredom juče je pojasnio da je prevoz radnika kao i odlazak radnika svojim vozilom na posao u druge opštine izuzet iz zabrane prevoza u međugradskom putničkom saobraćaju.

Poslodavac je dužan da za ekipe radnika obezbijedi putne naloge i potvrde za zaposlene koji putuju do radnog mjesta van prebivališta.

Smanjiti obaveze za struju

Građanski pokret URA predložio je juče Vladi da se u naredna tri mjeseca ukine plaćanje računa za struju do 50 eura za najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene, korisnike socijalnih i invalidskih primanja i penzionere koji imaju primanje ispod prosječnog.

Predlažu i da se svim ostalim kategorijama stanovništva i privredi odloži plaćanje računa za struju, vodu i druge komunalije, pri čemu bi se taj dug rasporedio u 12 mjesečnih rata.

Bonus video: