Bez otpremnina i posla 35 radnika

Ivančević tvrdi da je za sve kriva država jer nije na vrijeme reagovala na ponašanje novog vlasnika hotela OTP banke
568 pregleda 15 komentar(a)
Queen of Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Queen of Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.12.2017. 16:21h

Radnici hotela “Queen of Montenegro”, njih 34, koji su ostali bez posla, optužili su bivšeg zakupca hotela, budvansku firmu “Queen management” da su odabranima isplaćivane otpremnine i do 40 hiljada eura i obezbijeđeni poslovi u drugim preduzećima.

Radnici tvrde da im je time uskraćeno pravo na rad i da su 1. novembra poslati na godišnji odmor uz obrazloženje da je hotel preuzela mađarska OTP banka.

“Po isteku odmora, kada smo se javili na posao, dobili smo informaciju od pretpostavljenih da smo neraspoređeni jer 'posla nema'. Radi se o radnicima koji imaju ugovore na neodređeno i od kojih je većina bila tu i 2005. godine kada je hotel privatizovan i kada je, sa oko 100 radnika, kupljen od Vlade. Svojim radom smo doprinosili kvalitetu usluga i brojnim nagradama koje je hotel dobijao. Danas je od hotela ostala samo kruna na krovu koji prokišnjava, a zidove ruiniranog zdanja nagriza vlaga. Sve što je bilo u hotelu odneseno je u posljednjih mjesec dana od strane vlasnika firme 'Queen management'”, saopštili su radnici u zajedničkoj izjavi.

Oni tvrde da je takvo stanje hotela zasluga firme čiji je osnivač Branko Diki Kažanegra, a koja je gazdovala hotelom od marta 2014. do 1. novembra 2017.

“Zbog ovakvog stanja hotela neizvjesno je kada će ponovo biti otvoren i kada će radnici ponovo moći da konkurišu za posao, kao i da li će ga neko u ovakvom stanju preuzeti. S obzirom na to da je status radnika neriješen, a da smo od suvlasnika firme 'Queen management' Dragana Purka Ivančevića dobili odgovor da novca za plate i otpremnine nema, pitamo se od kojeg novca su isplaćivane otpremnine za dvadesetak radnika koji su dobili zaposlenje u hotelu “Adria” u iznosima od 10 do 40 hiljada eura i na osnovu čega su isplaćivani ljudima koji su dobili posao i nastavili da rade, a nama koji smo ostali bez ičega nije isplaćeno ništa. Poslije više od 20 godina ostali smo na ulici i to u zimskom periodu kada je mogućnost da se zaposlimo vrlo mala, a egzistencija 30 porodica dovedena u pitanje”, kazali su radnici.

Bez posla je ostala trećina radnika, od kada je vlasnik hotela OTP banka iz Mađarske obavijestila “Queen management”, koja je gazdovala bečićkim hotelom od 2014. godine, do raskida ugovora o zakupu Ivančević je kazao “Vijestima” da je, dok su oni gazdovali hotelom, svakom radniku isplaćen posljednji cent, čak i godišnji odmor, a da je za sve što se desilo kriva država jer nije reagovala na ponašanje OTP-a i time izgubila krevete i ugovore sa evropskim turoperatorima.

“Firma 'Queen management' imala je zaključen ugovor o zakupu hotela do 31. decembra 2020. godine. U trogodišnjem periodu poslovanja nismo dobili nijednu primjedbu da smo loše gazdovali imovinom ili da smo bilo kojom radnjom ugrozili kvalitet usluga. Takođe, prilikom zaključenja ugovora prihvatili smo da učestvujemo u renoviranju hotela. Insistirali smo da sredstva uplatimo prije početka renoviranja i uplatili 208.000 eura, da bi samo nekoliko dana nakon toga primili obavještenje o raskidu ugovora o zakupu. To je bilo jako neprofesionalno, jer je ostalo bez posla više od 100 stalno zaposlenih u periodu van ljetnje sezone i još 150 zaposlenih u toku sezone. Takođe, nijednim gestom nije pokazana briga šta će se desiti sa ranije potpisanim međunarodnim ugovorima sa evropskim turoperatorima kojim isključuju hotel iz programa i dovode u pitanje realizaciju njihovih ljetnjih aranžmana, među kojima je i najveći evropski turoperator TUI, kojem je to bio ekskluzivni hotel u Crnoj Gori”. On je kazao da nije tačno da je radnicima ostao bilo kakav dug.

“Ugovor o zakupu je bio potpisan do 2020. godine. U oktobru prošle godine nas su zvali vlasnici i pristali smo da učestvujemo u renoviranju hotela koje je planirano da počne 1. novembra 2016. sa 208 hiljada. Insistirali su da sredstva uplatimo prije renoviranja, što smo i uradili, da bi samo nakon nekoliko dana primili obavještenje o raskidu ugovora o zakupu. Tada smo ih tužili kod Privrednog suda, koji je nedavno donio presudu da se raskida ugovor. Svi radnici su godinu dana ranije znali da će taj ugovor biti prekinut i hotel biti zatvoriti jer nema ugovorenih poslova. Činjenica da je banka prekinula ugovor i da je više od 80 odsto radnika zbrinuto. To što tvrde za otpremnine, ja tako nisam rekao. U svakom slučaju, stvar je vlasnika kome će da da otpremninu. Od njih 34, više od polovine nije privatilo alternativne poslove, odnosno poslove u drugim hotelima”, kazao je Ivančević.

On je naveo da su radnicima govorili da mogu da napuste hotel, ukoliko nađu neki bolji posao, da ne čekaju posljednji dan.

“Najveći broj njih koji su ostali nije prihvatio druge poslove u Budvanskoj rivijeri, Maestralu, Adrii”, naveo je Ivančević.

Ne zna se šta će biti sa hotelom

Ivančević je kazao da je veći problem od toga što se niko iz državne vlasti nije potrudio da pita šte će biti sa hotelom i da se to ni sada ne zna.

“Tražili smo zaštitu od države koju nismo dobili, iako smo ispunjavali sve svoje obaveze, postizali odlične rezultate. Hotel je oduzet i nema informacija šta oni planiraju sa tim. Zašto je država dozvolila da hotel ispadne sa tržišta, zašto niko nije htio da ugovara poslove za iduću sezonu, koji je interes države da ispadne 500 kreveta na koje su naslonjeni evropski turoperatori. Hoće li to uopšte biti hotel”, pitao je Ivančević i naveo da on neće biti na tržištu 2018. jer nije ugovoren nijedan aranžman, a da objekat propada, jer su iz OTP-a uzeli hotel, a nisu preuzeli nijednog radnika da brine o njemu.

Bonus video: