Bez plate godinu dana: Đavo je ponio nekad najzdraviju firmu u Crnoj Gori

"Ima se odakle naplatiti samo ako se ima volje za to. Ako ne prihvate naša potraživanja mi ćemo ih sudski tražiti. Ja im neću tako lako propustiti ovih 30 godina, a neće ni ostali”
89 pregleda 6 komentar(a)
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.12.2015. 13:59h

Radnici nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA), preduzeća koje je od 3. novembra pod stečaj, zarade nijesu primali od decembra prošle godine, a radni staž im nije povezan od kraja 2013.

Zbog toga su se danas okupili ispred zgrade u koju su mnogi od njih proveli i po tridesetak godina tražeći da im se isplate zaostale zarade po obračunatim platama i poveže radni staž. U protivnom najavljuju pokretanje sudskog procesa.

"Poslije skoro 30 godina poslat sam na Biro rada. Kada je deset hiljada visokoškolaca na Biro, ko će zaposliti radnika bijele glave. Bojimo se da će nam neisplaćene plate obračunati u iznosu od po 193 eura, a ne koliko smo stvarno primali – što na ruke, što preko banke”, kazao je Milisav Miljanić.

Iako je veliki broj mašina, kako je kazao, izvezen za Srbiju, od onih što su ostale, kao i na račun ostale imovine, ima dovoljno sredstava da njihova potraživanja budu izmirena.

"Ima se odakle naplatiti samo ako se ima volje za to. Ako ne prihvate naša potraživanja mi ćemo ih sudski tražiti. Ja im neću tako lako propustiti ovih 30 godina, a neće ni ostali”, poručio je Miljanić.

Branko Mušikić je u Zavodu radio 27 godina, a od 9. juna, kada je proglašen tehnološkim viškom, nalazi se na Birou rada. Njemu je ostalo neuplaćeno godinu i po radnog staža, kao i četiri godine beneficiranog.

“Ovo je bila najbolja i nazdravija firma u Crnoj Gori, dok je radila kao Zavod. Od kada je postala Zigma sve je đavo ponio”, ozlojeđeno je prokomentarisao Mušikić.

Stečaj u ZIGMA uveden je na zahtjev firme “Flemer stone” iz Nikšića, koja je 23. jula preuzela preduzeće od Staniše Bakrača, u čijem vlasništvu je bila zadnjih petnaestak godina.

Direktor “Flemer stone”, Božidar Vučinić, kao nekadašnji radnik ZIGMA, prilikom preuzimanja firme obećao je zaposlenima da će uraditi sve da konsoliduje zatečenu lošu finansijsku situaciju, da će ih uposliti i postepno im isplatiti dugovanja.

"Tada je rekao da je sa emocijama preuzeo Zavod. Vidjeli smo dokle su nas dovele njegove emocije – do Biroa rada”, ironično je prokomentarisao Mušikić.

ZIGMA je osnovana 1959. godine kao Zavod za ispitivanje građevinskog materijala, što je i bila njegova osnovna djelatnost. Dvadeset godina kasnije Zavod proširuje svoj obim poslova na geotehničke radove, a 2006. i na hemijske analize.

Bonus video: