Biće bolje kad naplate dugove

Naplata doprinosa bila je niža zbog visoke baze iz prošle godine na koju su uticali zakoni o zaradama i naknadama za majke
0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2017. 19:26h

Naplata doprinosa u prvom ovogodišnjem kvartalu bila je manja od plana za 9,6 miliona eura i iznosila je 85,7 miliona.

Plan Ministarstva finansija bio je da se naplati 95,3 miliona.

Iz Ministarstvu finansija objašnjavaju da je naplata doprinosa bila niža od plana zbog visoke baze iz prethodne godine na koju je uticalo donošenje dva zakona (o naknadama za majke sa troje i više djece i o zaradama zaposlenih u javnom sektoru).

“U narednom periodu očekujemo povećanu naplatu prihoda po osnovu doprinosa, koja će premašiti plan prvenstveno zbog mjera naplate zaostalog poreskog duga i jačanja poreske discipline poreskih obveznika,” istakli su iz Ministarstva.

Ministarstvo finansija opravdalo je manju potrošnju za kapitalne projekte u prva tri mjeseca ove godine problemima sa tenderskim proceduramai nezavršenom procedurom za donošenje plana javnih nabavki.

Prema zvaničnim podacima resora kojim rukovodi Darko Radunović, za prva tri mjeseca ove godine potrošeno je samo devet miliona eura , iako je plan bio da se potroši 42,5 miliona eura.

“Ostvarenje kapitalnog budžeta uslovljeno je dinamikom sprovođenja tendera. Prvi kvartal u godini je period kada se donosi i raspisuje plan javnih nabavki čija procedura traje duži period. Uz to, razloga takvog izvršenja kapitalnog budžeta je i problem sa tenderskim procedurama koje su praćene žalbama i prolongiranjem donošenja odluka. Zbog toga dolazi do kašnjenja u realizaciji određenih kapitalnih projekata, iako je za njih obezbijeđen novac,” odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva.

U posljednjih nekoliko godina ustaljena je praksa da se novac za kapitalne projekte troši mnogo manje od onoga što je definisano budžetom.

Za popunjavanje “rupe” u budžetu u prva tri mjeseca je iz domaćih izvora pozajmljeno 76,7 miliona umjesto planiranih 25 miliona. Istovremeno, iz stranih izvora uzeti su krediti i pozajmice u vrijednosti od šest miliona, a plan je bio 88,5 miliona.

Iz Ministarstva objašnjavaju da su pozajmili više novca iz domaćih izvora zbog povoljnijih uslova koji su im ponuđeni.

“Kada se uzme u obzir da je taj novac obezbijeđen sa marginom ispod četiri odsto, možemo konstatovati da su uslovi zaduživanja značajno povoljniji od onih koji su ponuđeni u toku prethodne godine kada je emitovana obveznica sa kuponom 5,75 odsto odsto” rekli su u tom Vladinom resoru.

Kao su dodali, po završetku prvog kvartala nastavili su politiku zaduživanja na stranom tržištu po povoljnijim uslovima sa marginom ispod četiri odsto.

”Time se potvrđuje da je politika fiskalnog prilagođavanja pozitivno ispraćena od strane međunarodnog tržista, čime je obezbijeđen lakši i jeftiniji pristup finansijskim instutucijama i novcu,” kazali su iz Ministarstva.

U tom resoru su naglasili da realizuju sve obaveze iz budžeta u skladu sa planiranom dinamikom i trenutnom likvidnošću budžeta zavisno od trenutog priliva novca kroz prihode ili zaduženje.

“Ako postoje obezbijeđena sredstva, bez obzira na izvor, Ministarstvo će regulisati sve prispjele obaveze, pri čemu će se voditi računa da se, na kraju godine, sprovede politika definisanog zaduživanja,” kazali su iz tog resora.

Ukupni prihodi budžeta u prvom kvartalu ove godine iznosili su 297,5 miliona eura.

Iz Ministarstva su ranije kazali da su prihodi 4,5 odsto veći u odnosu na isti period 2016, što je rezultat povećanja akcize na mineralna ulja, ali i početnog jačanja poreske discipline.

Možda za autoput ove godine potroše više od planiranog

Iz Ministarstva su naveli da će se cjelokupni iznos novca koji je planiran da se potroši u ovoj godini za izgradnju autoputa iskoristiti, te da je moguće da se potroši i više od planiranog.

Za ovu godinu budžetom je planirano da se potroši 194 miliona, a do kraja marta je povučeno samo 11,26 miliona eura (12, 5 miliona dolara).

“Shodno navedenom planu, prema postojećim informacijama, taj novac će biti realizovan. Postoji mogućnost da pomenuti iznos bude i veći od planiranog. Kineski izvođač radova najavljuje nove tranše za povlačenje novca, čime se može potvrditi da je projekat krenuo intenzivnijom dinamikom realizacije. To govori da bi novac trebalo da budu povučen u iznosu koji je predviđen ovogodišnjim budžetom,” rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: