Biće povoljniji rad u biznis zoni

Lokacije će biti opremljene infrastrukturom, a investitori će imati administrativne i poreske povoljnosti
0 komentar(a)
Berane Rudeša, Foto: Arhiva Vijesti
Berane Rudeša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.09.2016. 19:42h

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa kancelarijom UNDP-a pripremilo je nova rješenja o osnivanju biznis zona od strateškog i lokalnog značaja koja bi Vlada uskoro trebalo da usvoji.

“Vijestima” je iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić objašnjeno da nova rješenja su pripremljena kroz inovirani tekst Uredbe o biznis zonama iz 2015, a u okviru projekta 'Unapređenje konkurentnosti ekonomije'.

Pod biznis zonom se podrazumijeva jedinstven entitet u okviru opštine koji investitorima pored zajedničkog prostora i infrastrukture pruža dodatne poreske i administrativne olakšice u cilju njihovog jednostavnijeg poslovanja i povećanja zaposlenosti na lokalnom nivou.

Inoviranom uredbom definisana je klasifikacije biznis zona od strateškog i lokalnog značaja, kao i modeli osnivanja, uspostavljanja i upravljanja. Strateškim zonama upravljaće Vlada u saradnji sa opštinama, a lokalnim samo opštine.

Objašnjeno je da će biti precizirani kriterijumi koje lokacija mora ispuniti da bi stekla status biznis zone, pa će tako lokacija morati da ima veličinu od minimalnih 10 hektara za stratešku zonu i 20.000 stanovnika u opštini kojoj pripada. Zone moraju biti u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom i neophodno je da su riješeni imovinsko- pravni odnosi.

“Akcenat će se staviti na infrastrukturnoj opremljenosti prostora do i u okviru zone kako bi prostor za potencijalne investitore u startu njihovog poslovanja bio funkcionalan”, objasnili su u ministarstvu.

Uredbom će biti ostavljen rok od momenta donošenja odluke o osnivanju biznis zone do proglašenja lokacije otvorenom za ulaganja, kako bi se ona uredila i pripremila za investitore.

Kad se usvoje nova rješenja, opštine koje upravljaju lokalni biznis zonama moraće da usklade poslovanje sa novom uredbom, što može značiti da neke izgube ili potvrde status. Predviđen rok za usklađivanje je od šest mjeseci do godinu.

Sve o projektu na bizniszona.me

Ministarstvo ekonomije će nakon usvajanja uredbe o biznis zonama na sajtu pokrenuti registar biznis zona koji će investitorima u svakom trenutku obezbijediti informacije neophodne za buduća ulaganja u okviru biznis zona.

“Pripremljen je i poseban vodič sa pojedinačno predstavljenim biznis zonama, njihovim lokacijama, kapacitetima i olakšicama. Sve neophodne informacije dostupne su u Direkciji za investicije Ministarstva ekonomije, kao i na web stranici www.bizniszona.me”, kazali su u ministarstvu.

Dodaju da je cilj projekta otvaranje novih radnih mjesta kroz privlačenje domaćih i stranih investitora posredstvom pružanja finansijskih i administrativnih olakšica i prevazilaženja barijera prilikom opremanja lokacije.

Planirano je da, nakon usvajanja uredbe, Vlada posredstvom Ministarstva ekonomije proglasi jednu ili više zona od strateškog značaja koje će biti opremljene za nove investitore, pa tek onda otvorene za ulaganja.

Bonus video: