Biogorivo je nova razvojna šansa

Za učešće u projektu elektrane na biogas interesuju se i domaći i strani investitori
93 pregleda 0 komentar(a)
elektrana, Foto: GREENMILETEAM
elektrana, Foto: GREENMILETEAM
Ažurirano: 15.07.2017. 14:53h

Električna energija iz biogasa, solarna elektrana na krovu deponije, LED rasvjeta, neki su od energetskih projekata koje je Podgorica stavila u prioritetne, kazali su iz Glavnog grada.

Neki od njih, kako dodaju, kao što je proizvodnja energije iz biogasa, prvi su u Crnoj Gori. Navode da novi pravac djelovanja kada je u pitanju energetika, ali i zašita životne sredine, počinje upravo od tretmana otpada.

“Biogorivo je nova razvojna šansa i odgovorno upravljanje otpadom dovodi do novog resursa”, kažu u upravi Glavnog grada.

Jedan od projekata je izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa. Nova elektrana, pionirski projekat u Crnoj Gori, će biti smještena u krugu deponije, pored već izgrađenih sanitarnih kada.

“Proizvodnja električne energije iz deponijskog gasa smatra se obnovljivim izvorom energije i ima pozitivan ekološki efekat zbog sprečavanja emisije i gasova staklene bašte u atmosferu, uz stvaranje ekonomske dobiti. Dobijena je saglasnost Skupštine glavnog grada za raspisivanje tendera”, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Elektrana na biogas bi bila karakteristične snage od oko 6.570.000 kw/h po godini, a vrijednost planirane investicije iznosi oko 2.000.000 eura.

Projekat će biti izveden u formi privatno-javnog partnerstva. Nakon što je 2014. godine urađena kaptacija biogasa na deponiji Livade koja je koštala oko 130.000 eura, stvoreni su uslovi za izgradnju pogona za proizvodnju struje iz biogasa.

Iz Glavnog grada kažu da je interesovanje za ovaj projekat veliko kako sa domaćih tako i sa stranih adresa. Privatni partner će imati obavezu da dodatno investira u pokrivanje postojeće sanitarne kade. U toku je izrada dokumentacije u vezi sa realizacijom ovoga projekta.

“Proizvedena struja će se usmjeriti kroz sistem CEDIS-a, jer je shodno Zakonu o energetici, CEDIS dužan da otkupljuje struju iz obnovljivih i alternativnih izvora po povlašćenoj cijeni od osam centi po kilovatsatu. Elektrana će otvoriti i nekoliko radnih mjesta na održavanju”, kažu u Glavnom gradu. Planiraju da grade i solarnu elektranu na krovovima Deponije.

Dodaju da se u Podgorici svake godine proizvede 7000-8000 tona zelenog otpada, pa je plan da u prvoj polovini naredne godine realizuju projekat postrojenja za tretman zelenog otpada - kompostane.

Objašnjavaju da se radi se o postrojenju koje sve vrste zelenog otpada pretvara u humus koji se može tržišno valorizovati u sektoru poljoprivrede.

Uz LED će štedjeti struju

Osim proizvodnje električne energije, u Glavnom gradu planiraju i uštedu tako što će, kako kažu, uvesti LED tehnologiju.

“U prvoj fazi realizacije biće zamijenjeno oko 10.750 lampi na seoskom području i u prigradskim naseljima. U toku je tenderska procedura za prvu fazu radova”, kažu u Glavnom gradu.

Procijenjena vrijednost radova prve faze je 6.700.000 eura, dok se čitav projekat procjenjuje na oko 16.800.000 eura. Novac će, kažu, biti obezbijeđen iz očekivane uštede struje. Za prvu fazu uvođenja svjetiljki LED tehnologije (prigradsko i seosko područje) očekuje se ušteda od preko 80% trenutne potrošnje struje.

Bonus video: