Bitka za Valdanos: Vlada ne popušta, bivši vlasnici odlučni

“Objekat nikad nije izgrađen, niti je oduzeto zemljište ikad bilo privedeno namjeni”, jedan je od glavnih aduta bivših vlasnika
116 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 22:29h

Najava Vlade da će uskoro raspisati novi tender za valorizaciju Valdanosa, te negativan odgovor ministra finansija na zahtjev bivših vlasnika da im se vrate oduzeti maslinjaci, uzburkali su strasti u Ulcinju i doveli do toga da udruženi civilni sektor sa građanima već počne grčevitu kampanju za odbranu najljepše uvale na južnom Jadranu.

Ulcinjsku “Mogul” za četvrtak je zakazao panel diskusiju "Alert-spasimo Valdanos", a izvršni direktor te nevladine organizacije Džemal Perović očekuje veliki broj učesnika iz grada i cijele zemlje.

“Pozvali smo sve relevantne institucije na lokalnom i nacionalnom nivou, bivše vlasnike i sve zainteresovane građane”, kazao je Perović, potvrdivši da očekuje rekordan odziv.

Zakazivanje panela, uslijedilo je nakon skupa koji je u sali SO organizovao odbor za povraćaj maslinade u Valdanosu poslije negativnog odgovora ministra finansija Radoja Žugića na njihov zahtjev.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu posredovao je u komunikaciji između ministra i odbora koji mu je dostavio predlog za rješenje imovinskih odnosa "države kao korisnika i ranijih vlasnika", ali je Žugić taj zahtjev odbio kao neosnovan. Odbor je ministru predložio da se maslinada eksproprisana rješenjem SO Ulcinj iz 1978. godine vrati u posjed ranijim vlasnicima, odnosno njihovim pravnim sljedbenicima. Sugerisano je i da se odnosi ranijih vlasnika i države regulišu u skladu sa odredbama zakona o eksproprijaciji i zakona o povraćaju zemljišta. Takođe, ministru je predloženo da se raniji vlasnici obavežu da maslinjake čuvaju, u zemljište pod zasadima okopavaju, podižu i obnove zapuštene podzide, revitalizuju maslinjake i osposobe ih za proizvodnju maslina, sve u skladu sa programom posebne zaštite maslina koje donosi ministarstvo na predlog naučne ustanove.

Iz ministarstva je stigao ekspresan odgovor u kome se navodi da je država izvršila eksproprijaciju imovine na Valdanosu u tri navrata, jednom 1949. i dva puta 1978. odlukama, odnosno rješenjima sredske eksproprijacione komisije i SO Ulcinj za potrebe saveznog sekretarijata za narodnu odbranu u svrhu izgradnje vojnog objekta stalnog karaktera.

“Objekat nikad nije izgrađen, niti je oduzeto zemljište ikad bilo privedeno namjeni”, jedan je od glavnih aduta bivših vlasnika u decenijskoj borbi za povraćaj maslinjaka.

Međutim, Žugić u odgovoru pojašnjava da je na osnovu svih donijetih rješenja "tadašnja savezna država a sada država Crna Gora nesporno postala zakonski imalac prava svojine 1/1 na predmetnim nekretninama". On je podsjetio da je po odredbama zakona u odnosu na lokalitet vojnog kompleksa Valdanos podnijeto oko 200 zahtjeva bivših vlasnika fizičkih i pravnih lica.

“Objekat nikad nije izgrađen, niti je oduzeto zemljište ikad bilo privedeno namjeni”, jedan je od glavnih aduta bivših vlasnika

“U dosadašnjem radu opštinska komisija za povraćaj i obeštećenje u Ulcinj i regionalna komisija za povraćaj i obeštećenje u Baru u procentu od preko 95 odsto riješila je zahtjeve bivših vlasnika za povraćaj, odnosno obeštećenje imovine oduzete rješenjima od 17.01. i 14.11.1978. U svim ovim slučajevima zahtjevi bivših vlasnika su pravosnažno odbijeni, što su u svojim odlukama potvrdili i Upravni i Vrhovni sud”, napisao je Žugić u odgovoru.

Pojasnio je da je pravni osnov za donošenje takvih odluka zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju kojom je propisano "da bivši vlasnici koji su za oduzeta imovinska prava primili pravičnu ili tržnu naknadu u novcu ili drugim stvarima ili pravima, nemaju pravo na povraćaj ili obeštećenje".

Ulcinjski maslinari spore i taj dio obrazloženja Žugićevog pojašanjenja. Član odbora Basrija Derviši kazao je da naknada za oduzetu imovinu nije bila ni pravična ni tržišna već simbolična jer je jedan kvadrat zemljišta pod maslinom plaćan 1,07 dolara, a jedan korijen masline 59,74 dolara.

“Kasnijim vještačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vrijedi 44 eura a jedno stablo masline 417,5 eura. Toliko o pravičnosti”, kazao je Derviši "Vijestima".

Nakon obrazloženje na skoro dvije kucane strane Žugić je konstatovao da nema pravnog osnova za vraćanje ili obeštećenje o navedenim rješenjima o oduzimanju iz 1978, dok se u odnosu na osnovanost zahtjeva za povraćaj zemljišta oduzetog o rješenjima iz 1949. to ministarstvo ne može odrediti do pravosnažnosti odluke nadležnih upravnih i sudskih organa.

Derviši je podsjetio da su danom oduzimanja maslinade u Valdanosu odnosno 1978. godine tri vjerske zajednice i 204 porodice, odnosno sadašnjih oko 600 porodica ostali bez izvora prihoda jer je oko 90 odsto njih živjelo od tih maslina. Naveo je da je od dana oduzimanja prošlo 34 godine, a da vojni objekti nikada nisu izgrađeni niti zemljište privedeno namjeni, te da su maslinjaci zarasli pod makijom i gustim šipražjem.

“Najveći dio je propao ili je u fazi propadanja, a i mnoga stabla su sasušena. Neobrađivanjem tog maslinjaka sve ovo vrijeme i građani i Crna Gora izgubili su značajna novčana sredstva koja se procjenjuju i do 100 miliona eura”, tvrdi Derviši.

Na sastanku u sali SO, kome su prisustvovali svi pozvani osim predstavnici ministarstva i lokalnog DPS-a, donijeti su istovjetni zaključci koji su i ranije proslijeđeni Žugiću. Međutim, na skupu je konstatovano "da po zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenje maslinjaci i neizgrađeno zemljište koje nije prešlo u državnu svojinu vraća se bivšim vlasnicima na način i po postupku predviđeno u zakonu o eksproprijaciji, kada u vrijeme podnošenja zahtjeva za povraćaj u vrijednosti izvedenih radova prelazi najmanje jednu trećinu vrijednosti od ukupne vrijednosti predviđenih radova".

Maslinari su ocijenili da Žugić prije zauzimanja stava nije ispitao i utvrdio da SO Ulcinj nije donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa

“Zaključeno je da vojnu bazu korisnik eksproprijaciju nije izgradio, pa je zbog toga vrijednost izvedenih radova irelevantna za odlučivanje po zahtjevu bivših vlasnika za povraćaj po svim osnovama. Podrazumijeva se da se kod deeksproprijacije i povraćaje po svim osnovama bivši vlasnici koji ostvaruju to pravo u obavezi da vrate revalorizovanu vrijednost primjene naknade”, istaknuto je na skupu.

Maslinari su ocijenili da Žugić prije zauzimanja stava nije ispitao i utvrdio da SO Ulcinj nije donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa izgradnje vojnog objekta stalnog karaktra, na lokalitetu pod zasadom maslina, da ranijim vlasnicima nije isplaćena pravična naknada i da na eksproprisanom zemljištu nije izgrađen vojni objekat.

Vlada se već jednom opekla po pitanju Valdanosa kada je kao najbolju ponudu na tenderu za valorizaciju uvale, proglasila ponudu britanske firme “Kjubus luks”. Mještani su danima protestovali i zbog toga i zbog zaključane kapije. Na kraju, kapija je otključana, a Britanci "nakon detaljnih istraživanja o poslovanju" precrtani kao strateški partner. Možda su sudovi presudili u korist države, ali Valdanos i danas nesumnjivo jedan od najtežih ispita aktuelne vlade. Ispit koji se ne polaže pred profesorima niti ga sudije ocjenjuju, već pred onima koji su živjeli i žive od svetog drveta.

Galerija

Bonus video: