Bivša pravnica "Perućice" uz penziju dobija i platu od EPCG

Vujovićeva je “Vijestima ” kazala da je honorarno angažovana da bi završila počete projekte jer je “malo stručnjaka u CG”
193 pregleda 26 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2017. 07:35h

Bivša pravnica HE “Perućica”, danas penzionerka Branka Vujović skoro godinu je radno angažovana u Elektroprivredi (EPCG), iako je 2015. uz otpremninu od oko 18.000 eura raskinula radni odnos.

Izvori “Vijesti” navode da je izvršni rukovodilac Direkcije za ljudske resurse EPCG Željko Ćorić Vujovićevoj, umjesto zakonskog odlaska u penziju, omogućio sporazumni prekid radnog odnosa čime je stekla pravo na otpremninu koja je, prema nezvaničnim informacijama, iznosila oko 18.000 eura.

Vujovićeva je u martu prošle godine regulisala penziju da bi ubrzo nakon toga Ćorić, član nikšićkog DPS-a, sa njom “zaključio novi ugovor o radnom angažovanju na istom radnom mjestu, preko agencije”, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Ona sada pored penzije skoro godinu prima i platu od EPCG, tvrde izvori “Vijesti”, od oko 900 eura.

Vujovićeva je “Vijestima” kazala da je honorarno angažovana za potrebe završetka početih projekata, da ima radno iskustvo od oko 37 godina i da je radila na imovinsko-pravnim poslovima.

Na pitanje da li je radno angažovana uz mjesečnu zaradu od oko 900 eura, nije direktno odgovorila.

“Malo je stručnjaka koji se bave tim poslom u Crnoj Gori. Ja jesam angažovana do završetka nekih projekata, kako bih pomogla mladim kolegama u rješavanju imovinsko-pravnih interesa, a koje sam ranije započela. Ističe mi to za mjesec”, rekla je Vujović. Ona je pitala zašto nekom smeta kada je neko stručan i radi.

“Da li je u Crnoj Gori jedini problem što je Branka Vujović angažovana honorarno? Po ugovoru o radu nijesam angažovana… Iscrpljujete se stvarima koje su nebitne. Toliko ima neuređenih stvari u državi Crnoj Gori da ako je moje angažovanje jedini problem, odmah ću da se pomaknem i da nekog drugog, ko to zna da radi, angažuju”, istakla je Vujovićeva.

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da Vujovićeva nije angažovana na rad u EPCG preko bilo koje agencije za zapošljavanje.

“Branki Vujović, diplomiranom pravniku, prestao je radni odnos u našoj kompaniji na osnovu potpisanog sporazuma o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine u skladu sa članom 141 Zakona o radu i Odlukom o uslovima za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine od 7. avgusta 2015. godine. Napominjemo da je imenovanoj, kao i još 81 kolegi radni odnos prestao na isti način, odnosno po istom osnovu na osnovu navedene odluke i odluke od 16.03.2015. godine, kojom su bili propisani uslovi koji su morali biti kumulativno ispunjeni od strane svakog zaposlenog koji je podnio zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa”, naveli su iz Direkcije za odnose s javnostima EPCG.

Ističu da je i u prethodnom periodu prije donošenja navedenih odluka, kao i u 2016. godini, EPCG objavila poziv za podnošenje zahtjeva za sporazumne prestanke radnog odnosa zaposlenih i na ovaj način je određenom broju zaposlenih prestao ili će prestati radni odnos u narednom periodu.

Iz EPCG kažu da Vujovićeva ne može biti u radnom odnosu u EPCG imajući u vidu da joj je prestao radni odnos na način kako su naveli.

Vujovićeva ne bi da se “neki u EPCG” bave “tuđim poslovima”

Vujovićeva je navela da je zakonito honorarno angažovana u EPCG. “Ako sam stekla pravo na penziju, nijesam izgubila pravo na honorarni rad. Bolje bi bilo da se neki u EPCG ne bave tuđim poslovima, nego da rade”, zaključila je Vujović.

Iz EPCG su saopštili da je Vujovićeva do dana prestanka radnog odnosa bila uključena u realizaciju određenih “veoma značajnih projekata koji su u završnoj fazi”.

Zbog toga je, kako dodaju, ona, “u cilju cjelishodnosti, a u interesu kompanije, shodno ugovornom odnosu sa naručiocem nastavila sa preduzimanjem aktivnosti isključivo do završetka već započetih projekata”.

Bonus video: