Bivši direktor Albone tvrdi da dijamante nije ni vidio

Bivši direktor nije svjedočio, već se pismom javio iz Beograda
61 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 06:47h

Kategorički odbijam kvalifikciju da sam odobrio preuzimanje dijamanata okrivljenom Davitu Arutunianu. Dotični nije dozvolio nikome, pa ni meni, pristup dijamantima“, naveo je u podnesku Privrednom sudu bivši direktor Albone Miroslav Marinković.

Albona u stečaju vodi spor protiv svog većinskog vlasnika Arutuniana od kojeg tužbom traži da vrati 26 dijamanata. Marinković je kazao da Arutunian od preuzimanja dijamanata na Aerodromu nikome nije dozvolio ni da vidi dijamante. On je kao direktor Albone podnio krivičnu prijavu protiv Arutuniana tek nakon što je ovaj napustio Crnu Goru sa dijamantima.

Privredni sud Marinkovića mjesecima uzalud poziva da dođe i svjedoči, ali je on i ovaj put ponovio da ne može prisustvovati zbog bolesti majke koja živi u Beogradu.

Drugi svjedoci tvrdili su da je Marinković uz Arutuniana, predstavnika špedicije “Knjaz” i još nekoliko službenih lica prisustvovao primopredaji dijamanata od Carine na aerodromu.

„Kategorički tvrdim da primopredaji dijamanata nisam prisustvovao, niti sam bilo čime dozvolio optuženom da to u ime Albone učini. Samo svojom arogancijom i stavom da mu to pravo, kao većinskom vlasniku pripada, on je raspolagao dijamantima od ulaska u Crnu Goru do sada“, istakao je u podnesku Marinković.

Zvaničnici Aerodroma svjedočili su da su primopredaji dijamanata prisustvovali Arutunian, Marinković, prevodilac, Blažo Simonović (iz špedicije “Knjaz”) i Vladeta Vuković, šef obezbjeđenja Aerodroma.

Stečajni upravnik Albone Dragan Smolović zatražio je od sudije Dijane Raičković da još jednom pozove Marinkovića da dođe u sud zbog čega je jučerašnje ročište odgođeno za 23. april. Raičkovićeva je uvažila zahtjev, ali i napomenula da ne može tražiti da se Marinković privede u sud jer je on strani državljanin.

Albona je od novembru 2013. u stečaju zbog poreskog duga od 1,5 miliona eura. Proglašen je bankrot, a trgovačka firma povjeriocima je ostala dužna više od 18 miliona. Posao je izgubilo oko 400 radnika.

Bonus video: