Bivši direktori "Dakića" se naplaćuju preko veze

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kaže da najveći broj bivših radnika koji su u stanju socijalne potrebe nije dobio ništa
324 pregleda 7 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2015. 19:59h

Predsjednik Kooordinacionog odbora povjerilaca “Radoje Dakića” Milan Vukčević optužio je juče grupu bivših direktora, takođe povjerilaca, da su „preko reda“ naplatili svoja potraživanja na štetu ostalih. On je naveo da je ta grupa promijenila sredstvo obezbjeđenja sa nekretnine na pokretnu imovinu koju su lakše prodavali.

Prodaja dijela nekretnina „Dakića“ prošle sedmice za 2,1 miliona eura, otvorila je niz pitanja o dosadašnjoj pravičnosti isplate potraživanja. Bivši radnici ukupno sa kamatama potražuju više od 50 miliona eura, a novac čekaju godinama.

„Izvršne povjerioce istog reda treba namirivati srazmjerno iznosima njihovih potraživanja, a ne kao što se do sada dešavalo da pojedini u cjelosti namiruju svoja potraživanja po osnovu povjerljivih informacija o pokretnoj imovini i alatima koje su posjedovali“, istakao je Vukčević, uz napomenu da najveći broj bivših radnika u stanju socijalne potrebe nije dobio ništa.

Prema zvaničnoj informaciji Odbora direktora od septembra prošle godine svoje potraživanje u iznosu od 36.891 eura (sa kamatama) uspio je da naplati Žarko Tomović, bivši direktor dakićevog Autoremonta. Bivši direktor cjeline Remont i Alatnice Mirko Zečević uspio je da naplati 28.790 eura, bivši direktor Fabrike mašina Bajo Đurović 2.573 eura, a bivši direktor Transporta Milivoje Mugoša 14.312 eura i njegova supruga Olga Mugoša 4.600 eura.

Bivši rukovodilac obezbjeđenja Danilo Tomović (brat v. d. direktora Mihaila Tomovića) naplatio je 25.000 na ime glavnice duga i 9.674 kamate.

Bivši direktor Fabrike mašina Miodrag Vukčević naplatio je 28.204 eura potraživanja, a u postupku je namirenje ostatka u iznosu od 18.986 eura.

Bivši blagajnik Veljko Đuričković naplatio je 26.161 euro, a u postupku je namirenje preostalog potraživanja u iznosu od 17.011 eura.

Čini se da je u naplati potraživanja najbolje prošao bivši direktor Transmisija Novak Sokić, koji je već naplatio iznose od 5.682 eura i 26.007 eura, a u postupku je namirenje ostatka duga u iznosu od 17.507 eura. On je i sada radno angažovan u “Dakiću, a uz to je i sudski vještak koji procjenjuje imovinu čijom prodajom se namiruju povjerioci.

Radnici se boje da zbog pada cijena neće moći naplatiti svoje

Glavni problem za većinu bivših radnika među ukupno njih 1.800 je što definitivno neće ni biti novca da u cjelosti na kraju naplate svoja potraživanja, prema izvršnim sudskim presudama. Poslije posljednje procjene vrijednost hipotekovane nepokretne imovine je smanjena sa 81 milion na 51 milon eura.

Ova nekretnina je parcelisana na manje djelove i takva se nudi na prodaju. Rijetki je kupci sad sudski kupuju tek za polovinu procijenjene vrijednosti. Na prethodnoj licitaciji je prodato šest dijelova imovine za 2,2 miliona a kupci nisu dizali cijene jedni drugima.

Bonus video: