Bivši kupac Marine Bar najavio tužbu protiv Crne Gore

Iz Ministarstva saobraćaja saopštili da će o ovom dokumentu Savjet za privatizaciju biti upoznat na sjednici 15. aprila
67 pregleda 3 komentar(a)
marina Bar, Foto: Anto Baković
marina Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.04.2014. 19:32h

SIA Multikapitals iz Letonije, jedan od bivših kupaca Marine Bar, poslao je Ministarstvu saobraćaja izjavu o neprihvatanju jednostranog raskida ugovora i opomenu pred utuženje.

Smatraju da je Savjet za privatizaciju raskinuo ugovor o kupovini većinskog paketa akcija kršeći stavke ugovora. Vlada je potvrdila raskid. Letonci traže da im se odmah vrate akcije ili nadoknadi šteta od 2,2 miliona eura koliko su dali za akcije.

Ukoliko im se ne ispune ti uslovi, najavili su pokretanje arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Iz Ministarstva saobraćaja, na čijem čelu je Ivan Brajović, “Vijestima” su saopštili da će o ovom dokumentu Savjet za privatizaciju biti upoznat na sjednici 15. aprila.

Konzorcijum SIA Multikapitals i AS Latvijas Krajbanke je krajem decembra 2009. kupio od Vlade i državnih fondova paket od 54 odsto akcija Marine Bar. Tada su se obavezali na investicije od 12 miliona u narednih pet godina.

Na predlog Ministarstva saobraćaja Savjet je raskinuo ugovor u oktobru prošle godine jer konzorcijum nije ispunio investicione obaveze, zato što su doveli do blokade računa marine, zato što je Krajsbanka u ljeto 2012. otišla u stečaj a Multikapitals je založio akcije za kredit koji ne vraća.

Advokat Multikapitalsa Milan Kundačina u poslatoj izjavi tvrdi da nijesu prekršili ugovor jer je investicioni plan trebalo da počne od usvajanja Državne studije lokacije za prostor Marine Bar.

On navodi da je obaveza Vlade bila da se studija usvoji u roku od najviše 18 mjeseci od potpisivanja odnosno do jula 2011, ali da je to urađeno tek u aprilu 2013. godine.

Kazao je i da su uprkos tome u prvoj godini imali investicije od 400 hiljada eura. Kundačina navodi da nije bilo ni neovlašćenog raspolaganja akcijama Marine Bar, na što se u odluci poziva Savjet, kao i da se to može provjeriti u javnom registru Centralne depozitarne agencije.

Iz Ministarstva su ponovili da je ugovor raskinut saglasno odredbama i nakon ispunjenja neophodnih preduslova.

"SIA Multikapitals je 29. aprila 2013. godine dao neopozivu izjavu da raskid ugovora o prodaji akcija od strane Vlade neće osporavati ni pred jednim sudom, a pogotovo neće pokretati arbitražni postupak. Štaviše, tim dopisom predlažu Vladi da, koristeći ugovorne klauzule, raskine ugovor o prodaji akcija i eksplicitno izjavljuje da ne mogu ispuniti ugovorne obaveze, niti ući u investicioni ciklus”, navedeno je iz Ministarstva.

Hoće sve, a kupili pola

Multikapitals u opomeni pred utuženje traži da mu se vrati 54,34 odsto akcija Marine Bar koje je kupio konzorcijom. Iz Ministarstva kažu da to ne odgovara činjeničnom stanju.

“SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanka su u privatizaciji učestvovali kao konzorcijum, te je shodno tome SIA Multikapitals posjedovala 27,1732 odsto akcija Marine Bar, pa ne postoji pravni osnov da potražuju bilo koje pravo nad 54,34 odsto akcija”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: