Bivši partneri se našli na milion

Predlog da Soho Hotels ruskog biznismena plati barskoj firmi i drugim dobavljačima oko milion, umjesto prvobitnih nešto preko 1,2 miliona
202 pregleda 2 komentar(a)
hotel, Sutomore, Foto: Sohohotels.com
hotel, Sutomore, Foto: Sohohotels.com
Ažurirano: 14.03.2015. 20:17h

Poslovni partneri za hotel Kempinski u Sutomoru, koji su pred Privrednim sudom pokrenuli međusobne tužbe za odštetu, na putu su da postignu sporazum i van suda riješe problem uz naknadu od oko milion eura.

Sudiji Privrednog suda Blažu Jovaniću juče je dostavljen predlog sporazuma preduzeća Soho Hotels, ruskog biznismena Aleksandra Grigorjeva, i Svjetlost Monta iz Bara čiji su vlasnici Rade i Nikola Vujačić u kumovskim vezama sa porodicom savjetnika premijera Milana Roćena. Zbog predloga je Jovanić odložio ročište za 16. mart po tužbi firme ruskog biznismena.

Vujačići su prvo tužili Soho Hotels da im nije platio nešto više od 1,2 miliona eura za radove na istoimenom hotelu u Sutomoru, koji bi trebalo da ponese brend Kempinski. Upravo je Rade Vujačić bio direktor Soho Hotelsa u vrijeme kada su nastali sporni računi, odnosno kad je plaćao poslove svojoj firmi novcem partnera Grigorjeva, kojeg su moldavske i ruske vlasti povezivale sa pranjem novca.

Advokat Svjetlost Monta Radoš Kastratović i advokat Soho Hotelsa Nikola Kavedžić potvrdili su “Vijestima” da je, prema predloženom sporazumu, firma ruskog biznismena dužna da isplati barskoj firmi i drugim dobavljačima oko milion eura, umjesto nešto više od 1,2 miliona eura, koliko je dug iznosio prema prvobitnim fakturama.

Pred sudom oni su objasnili juče da predloženi sporazum između stranaka treba da bude realizovan do 1. juna ove godine.

Svjetlost Mont nije uspio prethodnim izvršnim rješenjima da od Soho Hotelsa naplati iznose, za izvedene radove od 495.000 i 740 hiljada eura.

“Vijestima” su ranije potvrdili advokati Grigorjeva da je postojala i kontratužba Soho Hotelsa protiv Svjetlost Monta kojom žele da ospore ukupno 11 ugovora sa Vujačićima jer tvrde da su naduvanim cijenama i fakturama izvlačili novac od partnera.

Rade Vujačić je u aprilu 2014. dobio 10 odsto vlasništva u kompaniji Soho, koje i dalje ima, ali ga je 17. jula Grigorjev smijenio sa mjesta izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika. Novi izvršni direktor postao je Viktor Mirvuda.

Grigorjev dobio vrijednu imovinu 2013. za 11,7 miliona

Grigorjev je bivši sutomorski hotel Ineks Zlatna obala, odmaralište Ineks hotela iz Beograda, kupio u junu 2013. godine za 11,7 miliona eura na javnoj licitaciji srbijanske Agencije za privatizaciju. Kompleks je imao 64 turistička objekta, od čega su 47 bungalovi, ukupne površine 13.892 kvadratna metra, i garažu od 405 kvadrata.

Rade Vujačić je ubrzo postao direktor Soho Hotelsa koji je preuzeo ovu imovinu, a planirana je investicija od 50 miliona eura kako bi napravili visokoluksuzni hotel.

Bonus video: