Bivši radnici Boksita ispred rampe razapeli šator

Oni će sjutra u 13 časova razgovarati sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem i nadaju se da će ishod razgovora biti pozitivan
5 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2016. 17:09h

Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita, koji traže rješenja o trajnim penzijama, razapeli su šator ispred rampe Sektora transport u naselju Gračanica gdje namjeravaju da ostanu sve dok njihov zahtjev ne bude ispunjen. Riječ je o oko 540 radnika kojima je za povezivanje staža iz 2009. i 2010. godine potrebno obezbijediti 1,35 miliona eura.

„Bili smo primorani da organizujemo danonoćne proteste i bokadu odvoza i uvoza rude jer iako je sva dokumentacija pripremljena još prošle sedmice novac za povezivanje staža nije nam još uvijek uplaćen“, kazao je predstavnik bivših radnika Mujo Muratović.

On je podsjetio da su i prošle sedmice na dva sata blokirali odvoz rude i da su blokadu obustavili dajući nadležnima prostor da ispune obećanje i uplate novac.

„Nažalost, to se nije dogodilo iako su rekli da će novac biti uplaćen čim bude završena sva neophodna dokumentacija. Protest nećemo prekidati sve dok ne bude uplaćen novac Fondu PIO i nama povezan radni staž”, poručio je Muratović u ime okupljenih radnika.

Podsjetio je da je riječ o radnicima koji su kao tehnološki višak napustili preduzeće tokom 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, i koji zbog nepovezanog staža od šest mjeseci do najviše dvije godine, imaju privremena a ne trajna penziona rješenja.

Oni će sjutra u 13 časova razgovarati sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem i nadaju se da će ishod razgovora biti pozitivan.

“Ne znamo šta ima novo da nam kaže. Možda razgovor bude trajao pet minuta, a možda i duže, ali nas samo interesuje kada će nam staž biti povezan. Ne tražimo ništa više bez samo ono što je naše”, kazao je Muratović.

Galerija

Bonus video: