Bivši radnici "Dakića" počeli svakodnevne proteste pred zgradom Vlade

Oko 1.800 bivših radnika prema pravosnažnoj presudi potražuju više od 50 miliona eura. U navedeni iznos uračanuta je glavnica koju čini 77 neisplaćenih mjesečnih zarada plus kamate.
3 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2016. 19:20h

Oko 100 bivših radnika, a danas povjerilaca "Radoja Dakića", sa čituljom svog kolege V.Š. koji je zbog dugogodišnje nemaštine i nedostatka novca za liječenje, prošle sedmice izvršio samoubistvo pokušali su jutros da dođu pred ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, ali im to policija nije dozvolila.

Poslije polučasovne prepirke i sa policijom oko slobode kretanja Karađorđevom ulicom i nepoštovanja presude čije izvršenje i isplatu potraživanja čekaju već deset godina incident je izbjegnut zahvaljujući prisebnosti rukovodioca policije Ivana Stamatovića koji je, na kraju, dozvolio desetorici bivših radnika, predvođenih Milanom Vukčevićem, predsjednikom Koordinacionog odbora povjerilaca, da uđu unutar ograđene površine i pročitaju djelove prošlogodišnjeg pisma svog preminulog kolege.

"Neka država preuzme našu imovina, a nama isplati potraživanja. Svugdje u svijetu ljudska i socijalna prava imaju prioritet samo ne ovdje", kazao je Vukčević.

On je istakao da je njihov preminuli kolega prošle srijede kada je shvatio da nije na spisku za isplatu potraživanja među 204 bivša radnika, kojima je isplaćen novac, izvršio samoubistvo lovačkom puškom.

"Neizvršavanje sudske presude koje traje već deceniju plaćamo i teritorijom, i krvlju. Neko se ogriješio o sve zakone i pisane, i nepisane, i moralne, i ljudske i Božije. Naše sudbine su prećutane, posebno sudbine više od 400 naših preminulih kolega", naveo je Vukčević.

Oko 1.800 bivših radnika prema pravosnažnoj presudi potražuju više od 50 miliona eura. U navedeni iznos uračanuta je glavnica koju čini 77 neisplaćenih mjesečnih zarada plus kamate.

"Premijeru smo u pismu naveli da imamo situaciju koja odnosi i ljudske živote i materijalna dobra. I sve smo mu predočili. I nije reagovao", naglasio je Vukčević i napomenuo da su više puta do sada tražili kompromis sa državom koja je većinski vlasnik bivše fabrike mašina "Radoje Dakić".

Bonus video: