Bivši radnici fabrike elektroda uzalud tražili otpremnine od ministra ekonomije

Ovlašćeni predstavnik 36 bivših radnika FEP-a Dragan Tufegdžić potvrdio je “Vijestima” da ih je ministar Kavarić vrlo brzo primio i uputio ih na straučne službe Skupštine Crne Gore kojima već danas planirajuju da pošalju predlog dopune Zakona o isplati otpremninana na način kao što je to već ozakonjeno za bivše radnike KAP-a
56 pregleda 6 komentar(a)
FEP protest, Foto: Zoran Đurić
FEP protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.04.2016. 18:21h

Propala je i četvrta prodaja imovine Fabrike elektroda iz Plužina (FEP), jer nijedan investitor nije poslao ponudu za kupovinu preostale imovine u stečaju.

To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik FEP-a Saša Zejak koji je najavio da će naredni oglas za prodaju biti objavljen do kraja aprila.

Dok je upravnik Zejak u pisarnici Privrednog suda provjeravao da možda, u međuvremenu, poštom nije pristigla neka ponuda za kupovinu imovine pred, zgradom Ministarstva ekonomije okupilo se 20-tak bivših radnika FEP-a, danas penzionera koji su tražili sastanak sa ministrom Vladimirom Kavarićem i zahtjevali isplatu otpremnina na način kao što to ovih dana traže radnici KAP-a, nikšićkih Boksita i još nekoliko preduzeća.

Ovlašćeni predstavnik 36 bivših radnika FEP-a Dragan Tufegdžić potvrdio je “Vijestima” da ih je ministar Kavarić vrlo brzo primio i uputio ih na straučne službe Skupštine Crne Gore kojima već danas planirajuju da pošalju predlog dopune Zakona o isplati otpremninana na način kao što je to već ozakonjeno za bivše radnike KAP-a.

“Već ujutro svim poslaničkim klubovima uputićemo naš predlog”, kazao je Tufegdžić, uz napomenu da će Ministarstvo ekonomije objaviti saopštenje nakon sastanka.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura. Nakon uvođenja stečaja preostali radnici, od njih 103, upućeni su na Biro rada, a jedan broj ljudi je prijevremeno penzionisan.

Vlada ispunila sve obaveze prema radnicima FEP-a

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da je Vlada “ispunila sve svoje obaveze definisane socijalnim programom za radnike FEP-a, uz podsjećanje da je socijalni program predvidio otpremnine od 3.500 do 19.500, za one koji ostanu bez posla kao i povezivanje radnog staža za zaposlene koji su stekli uslov za penziju”.

“Za realizaciju socijalnog programa FEP-a, Vlada je uplatila 675.089 eura za otpremnine i 976.695,83 eura za povezivanje staža.Imajući u vidu da je u međuvremenu u Skupštini usvojen Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju, na sastanku je istaknuto da Zakon, osim procedrualne nepravilnosti koja se odnosi na pozivanje na socijalni program u kojem je istaknuto da nema otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na penziju, ima i principijelnu. Naime, Zakon ne tretira jednako zaposlene u ostalim preduzećima u metaloprerađivačkom lancu a to su Rudnici boksita Nikšić, Montevar Metalac i Fabrika elektroda Plužine, a nad kojima je sproveden identičan socijalni program”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Bonus video: