Bivši radnici Gorice poručili Smoloviću: Pare ili krivična prijava i protesti

Smatraju da je za propast njihovog preduzeća kriva bivša direktorka i njeni saradnici, ali zbog toga nijesu odgovarali. Oni su u toku stečaja od Smolovića tražili da vrijednost akcije ne bude manja od 0,5 do jednog eura po akciji, s obzirom na veliku imovinu koju je Gorica imala
506 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.09.2018. 06:44h

Bivši radnici, sada akcionari Gorice, poručili su stečajnom upravniku Draganu Smoloviću da će, ako ne dobiju svoj novac, organizovati proteste i protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

Akcionari traže da se stečaj u Gorici, koji traje skoro osam godina, okonča najkasnije do 1. oktobra, imovina preduzeća proda (ako već nije raspodata), a radnicima isplate potraživanja po osnovu broja akcija. Bivši radnici, u dopisu dostavljenom “Vijestima”, napominju da je imovina Gorice vrijedjela prije stečaja oko 50 miliona eura, da bi ušla u stečajnu masu sa vrijednošću oko 12 miliona eura, pa mnogim akcionarima nije dovoljno jasno šta je bilo sa tom razlikom.

Smatraju da je za propast njihovog preduzeća kriva bivša direktorka i njeni saradnici, ali zbog toga nijesu odgovarali. Oni su u toku stečaja od Smolovića tražili da vrijednost akcije ne bude manja od 0,5 do jednog eura po akciji, s obzirom na veliku imovinu koju je Gorica imala.

“Ako misle stečajni upravnik i stečajno vijeće da su time što su (po osnovu sklopljenih štetnih ugovora i poravnanja sa utuženim), stekli uslov da rasprodaju dio imovine Gorice po bagatelnim cijenama, odnosno ispod svih tržišnih i tako završili posao, odnosno ostavili skoro 2000 akcionara na cjedilu i bez mogućnosti da akcije naplate po traženim cijenama, grdno se varaju”, poručili su bivši radnici.

Dodaju da neka pozajme novac od “upravnika koji ima miliona po raznim osnovama, kako su radnici saznali iz medija”.

Preduzeće „Gorica“ koje se do uvođenja stečaja 1989. zvalo Opšte građevinsko preduzeće (OGP) Titograd je nekada bilo najveće građevinsko preduzeće u Crnoj Gori, sa skoro 4.000 radnika. Odbor direktora je 2003. donio odluku o reorganizaciji i segmentaciji preduzeća na pet cjelina.

Preduzeće je ušlo u stečaj 2012, a u prethodnih 15 godina je ostalo bez nekoliko vrijednih nekretnina. Stečajna uprava prodala je prošle godine veći dio placa od 25.117 kvadrata, duž magistralnog puta pored skladišta preduzeća “Laković” za oko dva miliona eura. U Podgorici je na prodaju ostalo još nekoliko hiljada kvadrata zemljišta.

Bonus video: