Bivši radnici Gorice traže 100 zaostalih plata

Gorica je u stečaju od januara 2012. godine, a tokom proteklih 15 godina, kako kažu bivši radnici, ostali su bez 26 hiljada kvadrata nekretnina, među kojima je i odmaralište u Bečićima
1 komentar(a)
Građevinsko preduzeće Gorica, Foto: Savo Prelević
Građevinsko preduzeće Gorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2015. 18:15h

Bivši radnici Građevinskog preduzeća Gorica u stečaju, njih oko 200 koji već nekoliko godina potražuju 2,5 miliona eura na ime neisplaćenih zarada sa doprinosima, okupiće se u utorak u deset sati u znak protesta ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

„Ovim protestom želimo da iskažemo nezadovoljstvo što nam nije isplaćeno više od 100 mjesečnih zarada“, rekao je „Vijestima“ predstavnik nezadovoljnih bivših radnika Ljubomir Vujačić.

Gorica je u stečaju od januara 2012. godine, a tokom proteklih 15 godina, kako kažu bivši radnici, ostali su bez 26 hiljada kvadrata nekretnina, među kojima je i odmaralište u Bečićima.

„Glavni grad i još nekoliko kompanija pokušavali su da otuđe našu imovinu“, tvrdi Vujačić.

Većinsko vlasništvo u ovoj kompaniji bilo je godinama podijeljeno na veliki broj malih akcionara, tako da je, prema riječima radnika, bilo i zloupotreba sa imovinom Gorice.

Bivši šef Sindikata Gorice, Miloš Glomazić podsjetio je da je preduzeće formirano 1991. godine, koje se bavilo građevinarstvom i zapošljavalo 740 radnika, koji su se bavili visokogradnjom i niskogradnjom.

Od 1996. posluje kao akcionarsko društvo do 2002. godine kada su upravljačke strukture donijele odluku da kompaniju segmentiraju na pet djelova, odnosno, proizvodnih jedinica.

Tada je, kako kažu radnici, počelo krčmljenje vrijedne imovine ovog preduzeća.

„Radnici nezadovoljni tom segmentacijom obratili su se Privrednom sudu, a nakon odluke Apelacionog suda 2004. Gorica je vraćena u jedinstveno preduzeće, a pojedinačna preduzeća su ugašena“, dodao je Glomazić.

On je napomenuo da doprinosi nijesu povezivani za dio radnika od 1998. godine, a za veći dio od 2002. godine.

„Zatajila je država, Vlada, izvršni organi. Nas ne interesuje ko je vlasnik preduzeća na kraju krajeva“, zaključio je Glomazić.

Niko neće imovinu fabrike

Stečajni upravnik Gorice je Dragan Smolović, a stečajni sudija Dragan Vučević.

U proteklom periodu nije bilo interesovanja za kupovinu imovine Gorice iz stečajne mase.

„Danas se vode sudski sporovi i pojavljuje Opština Podgorica koja tvrdi da su pojedine parcele njene. Na insistiranje sindikalne organizacije 2010. je ušao revizor koji je utvrdio da je gubitak 9,8 miliona eura. Od 2002. do 2010. godine niko nije popisivao imovinu, niti pravio reviziju bilansa kompanije. Procijenjena vrijednost imovine Gorice bila je 11 miliona eura“, dodao je Glomazić

Bonus video: