Bivši radnici KAP-a blokiraće u utorak kružni tok na Zabjelu

Bivši radnici KAP-a su prije sedmicu oko pola sata blokirali saobraćaj u oba smjera na Smokovcu, nakon čega su se razišli i nastavili proteste ispred Skupštine
3 komentar(a)
bivši radnici KAP, Foto: Zoran Đurić
bivši radnici KAP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2016. 17:22h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, blokiraće sjutra kružni tok na Zabjelu, a u četvrtak saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da će se sjutra okupiti u devet sati, nakon čega će se uputiti automobilima prema kružnom toku na Zabjelu, koji vodi prema Baru, gdje će blokirati saobraćaj od 11 sati do 12 sati.

„Nakon toga se vraćamo na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, da nastavimo sa protestima do 16 sati“, rekao je Raković.

On je najavio da će bivši radnici ove sedmice još jednom blokirati saobraćajnicu, i to u četvrtak, na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

„Naredne sedmice ćemo to uraditi najvjerovatnije tri puta“, poručio je Raković.

On je saopštio da radnici žele da pošalju poruku premijeru Milu Đukanoviću da ispoštuje Ustav i zakon.

„Mi smo ovdje šest mjeseci. Tražimo da nam se ispoštuje zakon koji se nalazi pred svršen čin i izvršenje u Ministarstvu finansija. To je posao od pet minuta, a zbog toga su sva ova maltretiranja nas i građana“, poručio je Đukanović.

Bivši radnici KAP-a su prije sedmicu oko pola sata blokirali saobraćaj u oba smjera na Smokovcu, nakon čega su se razišli i nastavili proteste ispred Skupštine.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a Skupština je usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su, zbog nepoštovanja Zakona, proteste koje su počeli u martu privremeno prekinuli krajem jula, zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su krajem avgusta pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju.

Vlada je na sjednici usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Bonus video: