Bivši radnici KAP-a će blokirati most na Smokovcu

Bivši radnici KAP-a do mosta Smokovac dolaze organizovano svojim vozilima i tamo planiraju da blokiraju saobraćaj do 14 časova
83 pregleda 0 komentar(a)
Bivši radnici KAP
Bivši radnici KAP
Ažurirano: 05.09.2016. 09:48h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma najavili su Upravi policije za danas u 11 časova tročasovnu blokadu mosta "Smokovac", u znak protesta što izvršna vlast i resorno zaduženo Ministarstvo finansija ne žele da im isplate 5,45 miliona eura, u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza. Oni su jutros na zboru odlučili da blokiraju saobraćaj i nešto posle 11 časova su se uputili ka Smokovcu.

Današnje okupljanje pred zgradom Ministarstva finansija, kao i prethodna četiri mjeseca, počelo je oko devet časova, a konačna odluka o dodatnoj radikalizaciji aktivnosti zbor penzionera KAP-a donio je oko 10 časova.

Bivši radnici KAP-a do mosta Smokovac dolaze organizovano svojim vozilima i tamo planiraju da blokiraju saobraćaj do 14 časova.

Prethodne sedmice, podsjetimo, umjesto očekivane odluke o realizaciji važećeg Zakona i isplati otpremnina, Vlada Crne Gore ostala je pri zaključcima iz aprila ove godine prema kojima je Zakon o izmirenju obaveza za 414 bivših radnika KAP-a neprimjenjiv.

Preporučeno je Skupštini da još jednom razmotri ovaj Zakon i predloži izmjenu i dopunu tog propisa.

„Naš Zakon je kristalno jasan i samo ga treba primijeniti. To su nam potvrdili i predsjednik države, kao bivši i sadašnji predsjednik Skupštine. Vlada je ta koja koči realizaciju ovog Zakona i pokušava da prebaci odgovornost za njegovo nesprovođenje“, izjavio je „Vijestima“ uoči novog protesta ovlašćeni predstavnik bivših radnika Nikola Raković .

Hoće li se poslanici odazvati pozivu?

Nezadovoljni penzioneri KAP-a, krajem prošle sedmice, uputili su otvoreni poziv svim poslaničkim klubovima da ih nedvosmisleno podrže i garantuju im da će njihov Zakon o izmirenju obaveza biti realizovan.

Ukoliko do danas u 10 časova dobiju garanciju poslanika, odnosno, njiovu odluku kojem će garantovati realizaciju Zakon od strane Vlade, penzioneri su najavili da će na istom mjestu opozvati svoju odluku o radikalizaciji protesta i blokadi mosta „Smokovac“.

Pozvali su takođe sve „dobronamjerne“ među crnogorskim parlamentarcima da im se pridruže na današnjem protestu.

Bonus video: