Bivši radnici KAP-a: Kada je u pitanju naš problem, RTCG je cijelo vrijeme ćutala

Nikola Raković je najavio da će bivši radnici KAP-a u srijedu organizovati šetnju do njemačke Ambasade u Podgorici, kako bi ambasadora Gudrun Steinacker upoznali sa kršenjem zakona, Ustava i ljudskih prava u Crnoj Gori
79 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2016. 13:52h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina u skladu sa posebnim zakonom, nastavljaju proteste ispred važnih institucija u Crnoj Gori, pri čemu će se sjutra okupiti ispred zgrade Predsjednika.

Predstavnik penzionera podgoričke fabrike, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da je za sjutra planirano okupljanje ispred zgrade predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji je, kako je naveo, potpisao ukaz o proglašenju Zakonu o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a.

Bivši radnici KAP-a su i prošle sedmice protestovali ispred zgrade predsjednika Crne Gore, koji je u to vrijeme bio u Njujorku na centralnoj proslavi Dana planete Zemlje. Predstavnici njegovog kabineta uzeli su kontakt radnika i najavili da će ih naknadno zvati na razgovor.

Raković je najavio da će bivši radnici KAP-a u srijedu organizovati šetnju do njemačke Ambasade u Podgorici, kako bi ambasadora Gudrun Steinacker upoznali sa kršenjem zakona, Ustava i ljudskih prava u Crnoj Gori.

„Želimo da i Ambasadu Njemačke upoznamo sa kršenjem zakona, ljudskih prava i Ustava u Crnoj Gori“, rekao je Raković.

On je saopštio da su bivši radnici KAP-a danas protestovali ispred zgrade Radio-televizije Crne Gore (RTCG), koja, kako smatraju, nije posvetila dovoljno pažnje njihovom problemu.

„Kada je u pitanju naš problem, RTCG je cijelo vrijeme ćutala. Nijesmo bili prikazivani u informativnim emisijama, iako smatramo da se radi o veoma značajnom radničkom problemu“, kazao je Raković.

On je dodao da su novinari RTCG, nakon protesta, odradili intervju sa bivšim radnicima KAP-a.

„Očekujem da RTCG ubuduće drugačije tretira naš problem i da mu posveti više pažnje“, saopštio je Raković.

Bivši radnici KAP-a su prošle sedmice dostavili pismo šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitji Drobniču, koji je obećao da će pažljivo propratiti njihov problem.

Oni su organizovali i protestnu šetnju do Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, gdje su američkom ambasadoru, Margaret En Ujehari, dostavili pismo na koje još nijesu dobili odgovor.

„Od Ujehare smo zatražili da svojim uticajem i autoritetom učini sve kako bi se ispoštovao usvojeni Zakon. Očekujemo odgovor u skorije vrijeme“, kazao je Raković.

On je dodao da bivši radnici KAP-a protestuju kako bi natjerali Vladu da im isplati otpremnine kako je to predviđeno Zakonom, koji je usvojen u julu prošle godine.

Zakonom, koji je kao lex specialis usvojen u Skupštini, predviđeno je da se za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a izdvoji 5,45 miliona eura.

Bonus video: