Bivši radnici KAP-a: Obaraju zakon, sprdaju se s nama

“Ministarstvo ekonomije staje iza grupe građana, a Vlada podržava Ministarstvo. Možete zamisliti koji je to cirkus i sprdnja”
0 komentar(a)
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2016. 19:06h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju koji tri mjeseca protestuju ulicama Podgorice tražeći da im se isplate otpremnine, nezadovoljni su odlukom izvršne vlasti da podrži mišljenje Ministarstva ekonomije kojim se prihvata stav tri fizička lica podnosilaca inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a.

Prema tom zakonu (leks specijalis) bivšim radnicima KAP-a pripada 5,45 miliona eura.

Vlada je na predlog Ministarstva ekonomije, kojim rukovodi Vladimir Kavarić u četvrtak razmotrila inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, koju su podnijeli Radovan Jelušić, Rajko Šaranović i Milan Jelušić iz Podgorice.

“Zanima nas ko su ovi ljudi i s kojim motivom oni osporavaju naša ozakonjena prava. Interesantna je stvar da Ministarstvo ekonomije staje iza grupe građana, a da Vlada podržava Ministarstvo ekonomije. Možete zamisliti koji je to cirkus i sprdnja. Ovo je ismijavanje institucija i svih ostalih zvaničnika u lancu. Naš zakon se ne oslanja na argumente koje ministar ekonomije navodi u svom mišljenju Ustavnom sudu”, kazao je “Vijestima” ovlašćeni predstavnik bivših radnika KAP-a Nikola Raković.

Prilikom odlučivanja o ovom pitanju potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, kako je saopšteno iz Vlade, izdvojila je mišljenje. Ona smatra da se Zakon mora primijeniti. Mišljenje je prethodno na sjednici Komisije za ekonomsku politiku (KEP) izdvojio i ministar finansija Raško Konjević.

“Pitamo se zašto Vlada nije uzela aktivnije ušćešće prilikom donošenja Zakona o izmirenju obaveza ili sama pokrenula inicijativu pred Ustavnim sudom. Kako Vlada može uopšte naknadno da raspravlja o Zakonu koji su izglasala 44 poslanika Skupštine?”, pitao je Raković.

On je nakon jučerašnje blokade glavnog gradskog bulevara pozvao sve poslanike koji su prošle godine podržali u parlamentu Zakon, ali i sve ostale državne zvaničnike da im se pridruže na protestu 8. jula kada će obilježiti tri mjeseca od početka protesta.

Vujanović ostao pri stavu da zakon treba poštovati

Bivši radnici KAP-a juče su ponovo razgovarali sa savjetnikom predsjednika Crne Gore Ruždijom Tuzovićem, koji im je ponovio raniji stav Filipa Vujanovića “da zakon treba poštovati”. “Predstavnici pregovaračkog tima su saopštili da već tri mjeseca pokušavaju da svoje pravo ostvare i da u tome ne uspijevaju i pored zakona koji je potpuno jasan i stava Vujanovića da zakon treba poštovati”, navodi se u saopštenju kabineta Vujanovića. Skupština je sredinom 2015. usvojila zakon koji je trebalo da se realizuje do 31. marta ove godine.

Bonus video: