Bivši radnici KAP-a odlučuju o daljoj radikalizaciji protesta

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da će u ponedjeljak na zboru iznijeti sve stavove, nakon čega će odlučiti da li će blokirati saobraćaj, kao vid upozorenja nadležnima da ispune zahtjeve bivših radnika
17 komentar(a)
bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 11:31h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, odlučiće u ponedjeljak na zboru u devet sati da li će radikalizovati proteste i blokirati saobraćaj na Smokovcu.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da će u ponedjeljak na zboru iznijeti sve stavove, nakon čega će odlučiti da li će blokirati saobraćaj, kao vid upozorenja nadležnima da ispune zahtjeve bivših radnika.

"U devet sati smo zakazali zbor, a u deset sati ćemo napraviti dogovor", saopštio je Raković agenciji Mina-business.

On je rekao da će sve radnike na zboru upoznati sa stavom predsjednika Skupštine, Darka Pajovića, sa kojim su imali sastanak.

"Pajović nam je rekao da se zakon mora ispoštovati i da ga treba realuzovati, ali mirni purtem kroz institucije. Ali mi smo ostali bez odgovora koje su to institucije", naveo je Raković.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su, zbog nepoštovanja Zakona, proteste koje su započeli u martu privremeno prekinuli krajem jula ove godine, zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su početkom ove sedmice nasilno pokušali da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju. Nakon toga su njihovi predstavnici i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, ušli u parlament na razgovor sa Pajovićem.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Bonus video: