Bivši radnici KAP nezadovoljni: Nastaviće sa protestima

„Pokazali smo strpljenje i istrajaćemo. Vjerujemo u institucije i nadam se da će se naši zahtjevi realizovati“, rekao je predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković
1 komentar(a)
Bivši radnici KAP-a
Bivši radnici KAP-a
Ažurirano: 12.04.2016. 16:10h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) nijesu zadovoljni ishodom današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade o rješavanju pitanja isplate otpremnina, zbog čega će, kako su najavili, nastaviti sa protestima.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je agenciji Mina-business da će radnici sjutra nastaviti sa protestima, kako bi se izborili za isplatu otpremnina.

„Pokazali smo strpljenje i istrajaćemo. Vjerujemo u institucije i nadam se da će se naši zahtjevi realizovati“, rekao je Raković.

Predstavnici radnika sastali su se danas u Ministarstvu ekonomije sa ministrima ekonomije i rada i socijalnog staranja, Vladimirom Kvarićem i Zoricom Kovačević, kao i sa predstavnikom Ministarstva finansija, iako je bilo najavljeno da će sastanku prisustovati ministar finansija, Radoje Žugić.

Raković je dodao da je na sastanku insistirao na realizaciji Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim zaposlenima KAP-a, kao i na isplatu otpremnina.

„Ministri su kazali da u socijalnom programu postoji nesklad i da će nastojati da se zakon proslijedi Vladi“, naveo je Raković.

On je dodao da je nemoguće da je socijalni program koji je usvojen prošle godine potpiso Sindikat KAP-a, s obzirom da je u to vrijeme fabrika bila u stečaju.

„Postavlja se pitanje, ko je onda ozvaničio socijalni program“, poručio je Raković.

On je naveo da radnici očekuju da će ministri preduzeti sve potrebne korake u cilju proslijeđivanja Zakona Vladi.

Bivši radnici KAP-a protestovali su početkom prošle sedmice ispred Ministarstva finansija zahtijevajući isplatu otpremnina, zajedno sa kolegama iz Rudnika boksita.

Predstavnici 420 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a usvojen je prije devet mjeseci u skupštini kao lex specialis.

Skupština ranije nije usvojila Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Boksita, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, jer su nedostajala dva glasa, dok su protiv bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke.

Radi se o 127 penzionera Rudnika boksita koji zahtijevaju isplatu otpremnina kao što je to obezbijeđeno i zaposlenima u KAP-u.

Bonus video: