Bivšim radnicima FEP-a počela isplata minimalnih zarada

Bivši radnici potražuju ostatak neisplaćenih zarada, kako je kazao Radović, a preostalo je da iznađu način kako da ostvare svoja prava i naplate potraživanja
1815 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Bivšim radnicima Fabrike elektroda Piva (FEP) iz Goranskog kod Plužina počela je isplata šest minimalnih zarada u pojedinačnom iznosu od oko 1,33 hiljadu eura, saznaje agencija Mina-business.

Riječ je o dijelu potraživanja od oko 30 zaostalih plata koje se duguju za oko 103 bivša radnika koji su bili uposleni do uvođenja stečaja u martu 2015. godine, a za čiju isplatu je bio uslov da se odreknu punog iznosa potraživanja za šest mjeseci, kako bi im Fond rada mogao isplatiti minimalce.

Predstavnik zaposlenih, Veselin Radović, kazao je da je uplati minimalnih plata prethodilo potpisivanje izjave o proceduri otpisa potraživanja za period od 5. septembra 2014. godine do 5. marta 2015. godine, kako bi mogla biti realizovana isplata za taj period.

“Isplata zarada uslijedila je zahvaljujući ranijem sastanku u Ministarstvu ekonomije, nakon obraćanja radnika Vladi za pomoć u naplati barem dijela potraživanja”, rekao je Radović agenciji Mina-business.

Bivši radnici potražuju ostatak neisplaćenih zarada, kako je kazao Radović, a preostalo je da iznađu način kako da ostvare svoja prava i naplate potraživanja.

“Nadamo se da će se u dogledno vrijeme iznaći mogućnosti za isplatu naših potraživanja”, rekao je Radović.

U FEP-u je stečaj uveden 2015. godine, a zaposleni su pokušavali prevazići problem ostanka bez posla i neisplaćenih zarada pregovorima, okupljanjima, razgovorima u Ministarstvu ekonomije.

Proizvodnja u FEP-u, koja još nije pokrenuta, zaustavljena je 2014. godine, jer im je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isključila struju zbog neplaćenih računa. Poreska uprava (PU) uvela je stečaj u fabriku 2015. godine zbog duga za poreze i doprinose od oko milion eura.

Od oko 105 radnika koji su ostali bez posla, oko 40 je uspjelo da se penzioniše. Država je radnicima krajem 2015. godine uplatila doprinose i povezala radni staž, a onima sa evidencije Biroa rada isplatila otpremnine koje su u prosjeku iznosile oko 12 hiljada eura.

Opština Plužina je da bi pomogla fabrici da se oporavi ranije dala pozajmicu od oko pola miliona EUR.

FEP je prodat Luki Mićkoviću iz Nikšića na 17 oglasu za 115 hiljada eura, koji je kupio imovinu fabrike.

Bonus video: