Bivšim radnicima Željezare da je isto

Podnosioci pritužbe su Vladi stavili “na teret diskriminaciju izvršenu prema šest radnika Željezare koji su po osnovu Ugovora o zakupu od 14.02.2009. godine preuzeti od strane „Messer Tehnogas“
965 pregleda 0 komentar(a)
Za mjesec da izvijesti Zaštitnika o preduzetim radnjama iz preporuke: Sekulićeva, Foto: Luka Zeković
Za mjesec da izvijesti Zaštitnika o preduzetim radnjama iz preporuke: Sekulićeva, Foto: Luka Zeković

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković preporučio je Ministarstvu ekonomije, kojim rukovodi Dragica Sekulić, da u skladu sa zaključkom Vlade preispita sve okolnosti pod kojima su za šest bivših radnika nikšićke Željezare, izmirene obaveze po osnovu dodatnih doprinosa za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem, kao i da obezbijedi jednak tretman za šest drugih bivših radnika tog preduzeća koji su Zaštitniku podnijeli pritižbu, jer nijesu mogli ostvariti isto pravo i uplatu benificiranog staža.

Podnosioci pritužbe su Vladi stavili “na teret diskriminaciju izvršenu prema šest radnika Željezare koji su po osnovu Ugovora o zakupu od 14.02.2009. godine preuzeti od strane „Messer Tehnogas“.

U slučaju utvrđivanja da su obaveze izmirene iz budžeta, zamjenik Zaštitnika je preporučio vladinom resoru da preduzme mjere radi zaštite prava na jednakost podnosilaca pritužbe kojima nije uplaćen beneficirani radni staž po istom osnovu.

“Ministarstvo je dužno da u roku od 30 dana od dana prijema ove preporuke, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda dostavi izvještaj o radnjama i mjerama koje su preduzete radi njenog izvršenja”, piše u odluci Bjekovića.

Pritužbu je Zaštitniku podnio advokat šest radnika zbog neuplaćenih dodatnih doprinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem u vezi sa povredom načela jednakosti.

U pritužbi je u bilo navedeno da su oni bili radnici Željezare do 2009. godine, pa ih je po osnovu Ugovora o zakupu preuzela firma “Messer Tehnogas”.

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić) nakon što je imovina te kompanije prodata turskom Toščeliku, kako se navodi u odluci, poništio je ugovor o zakupu sa “Messerom”.

Komisija Željezare utvrdila je radna mjesta, odnosno poslove na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem na kojima su radili 27 bivših radnika Željezare koji su po osnovu ugovora o zakupu od 14.02.2009. preuzeti od strane “Messer Tehnogas”, među kojima su bili i podnosioci pritužbe.

Zaštitnik je nesporno utvrdio da je Vlada zaključkom iz decembra 2011. odobrila isplatu novca za izmirenje obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za beneficirani radni staž radnicima Željezare Nikšić u stečaju koje nijesu prijavljene u stečajnu masu.

Bonus video: