Bjelasica Rada bi mogla izgubiti spor

U Radi je ostalo 50 zaposlenih radnika kojima se duguje devet mjesečnih zarada. Njima nijesu ni uplaćeni doprinosi za sedam i po godina
2 komentar(a)
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2016. 19:17h

U Privrednom sudu juče je izvođenjem dokaza okončana rasprava u sporu po tužbi Otvorenog investicionog fonda (OIF) Trend, protiv kompanije Bjelasica Rada iz Bijelog Polja.

Sudija Zoran Ašanin najavio je da će presudu objaviti 11. novembra.

Na dva ročišta tokom ovog suđenja punomoćnik tuženog se nije pojavio, tako da je izvjesno da će u prvostepenom postupku Bjelasica Rada izgubiti spor.

Drugo je pitanje kako će i kad tužilac naplatiti potraživanje, ako presuda i postane pravosnažna, jer bjelopoljsku fabriku vode mjesecima potresaju socijalni nemiri, a imovina je založena kod banaka.

OIF Trend je tužio Radu jer mu je na skupštini akcionara tog preduzeća održanoj polovinom februara ove godine ukinuto prioritetno pravo da učestvuje u dokapitalizaciji fabrike, već je nova emisija akcija prodata unaprijed poznatom kupcu.

Tužilac nije bio saglasan sa predlogom odluke o emisiji akcija unaprijed poznatom licu na skupštini akcionara Bjelasica Rade održanoj 15. februara 2016. jer bi usvajanje značilo ukidanje prioritetnog prava postojećih akcionara da upišu akcije.

Koristeći se posebnim pravom akcionara, iz člana 32a Zakona o privrednim društvima Trend je obavijestio tuženog da će na zakazanoj skupštini akcionara predstavnici tužioca glasati protiv navedenog predloga odluke. Tom odredbom Zakona propisano je da akcionar može da traži otkup akcija po prosječnoj tržišnoj vrijednost na dan kada je donijeta odluka, ako je akcionar glasao protiv odluke kojom je skupština ograničila ili ukinula prioritetno pravo akcionara da upišu akcije ili steknu zamjenjive obveznice.

Trend traži od suda da obaveže Bjelasicu Radu da u roku od osam dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, isplati tužiocu na ime otkupa 104.419 akcija (9,3 odsto ukupnog broja), iznos od 287.779 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 12. aprila 2016. godine, kao dana kada je tuženi pao u dužničku docnju, pa do konačne isplate.

U Radi je ostalo 50 zaposlenih radnika kojima se duguje devet mjesečnih zarada. Njima nijesu ni uplaćeni doprinosi za sedam i po godina.

Fondom Trend AD Butterfly Finance iz Podgorice.

Bonus video: