Blažo Đukanović dobro posluje, u plusu preko 300 hiljada eura

Blažo i njegov poslovni partner Ivan Burzanović prihodovali su prošle godine od prodaje 4, 4 miliona eura i to su bili ključni prihodi
10331 pregleda 29 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Podgorička kompanija „BB solar“ Blaža Đukanovića, sina šefa države i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, i prošle godine je dobro poslovala, ostvarivši pozitivan neto rezultat od 351 hiljadu eura. To piše u finansijskom iskazu koji je firma mlađeg Đukanovića 28. marta dostavila Poreskoj upravi.

Blažo i njegov poslovni partner Ivan Burzanović prihodovali su prošle godine od prodaje 4, 4 miliona eura, i to su bili ključni prihodi, dok su rashodi firme bili nešto više od četiri miliona eura. Stalna imovina firme procijenjena je na 1.036.618 eura, što je za 150 hiljada eura više nego što je bila procjena u 2017. BB solar je od početka februara ove godine vlasnik još jednog poslovnog prostora u Podgorici - riječ je o prizemlju od 33 kvadrata u zgradi KAP-a u Staroj varoši. Kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, 7. februara firma se uknjižila kao vlasnik, a kao osnov sticanja navedena je kupovina.

Kako piše u izvještaju, “BB solar” ima potraživanja od 1, 4 miliona eura, dok joj je neraspoređena dobit 351 hiljadu eura.

Đukanović je firmu “BB solar” registrovao sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem za postavljanje električnih instalacija. Uz to, njih dvojica su suvlasnici firme “BB hidro” sa kojom su ušli u posao izgradnje malih hiroelektrana.

Da im biznis ide dobro „Vijesti“ su nedavno objavile, kada su pisale da je Direkcija za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja na tenderu za nabavku uličnih svjetiljki i stubova za rasvjetu izabrala upravo firmu “BB solar”.

Firma mlađeg Đukanovića će taj posao raditi za 140,43 hiljade eura. “BB solar” je vlasnik pet poslovnih prostora koje ima u prizemlju zgrade “Croling” u podgoričkom naselju Kruševac.

Riječ je o prostorima od 186, 84, 78, 9 i 43 kvadrata. Upravo ove poslovne prostore, firma je u proteklih nekoliko godina u više navrata zalagala na ime kredita koje je uzimala kao podršku sestri firmi “BB hidro”.

Početkom marta “BB solar” je svoja četiri poslovna prostora založila na ime bankarske garancije u iznosu od 30 hiljada eura namijenjenoj Ministarstvu ekonomije, a za potrebe “BB hidro”, i njenog projekta gradnje mini hidroelekrana. Garanciju je ponovo izdala Prva banka, a hipoteka je na poslovne prostore od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, upisana 7. marta u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Đukanović je u februaru ove godine takođe založio svoja četiri poslovna prostora na ime sestre firme “BB hidro” kod Prve banke na ime garancije od 55 hiljada eura koja omogućava početak izgradnje mini-hidroelektrane Bistrica u Kolašinu.

Izgradnju male hidroelektrane “BB hidro” finansira na osnovu kredita od milion i po eura uzetog kod Hipotekarne bannke.

Kao garanciju da će novac biti vraćen, Blažo Đukanović je založio svu imovinu koja se u Crnoj Gori vodi na njegovo ime.

Banka je upisla hipoteku na dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku, koje su u vlasništvu sina predsjednika države.

Banka je upisala hipoteku i na tri zemljišne parcele od 3.640 kvadrata, koje “BB hidro” posjeduje u Kolašinu na lokalitettu Bistrica. Koncesiju za gradnju MHE „Bistrica“ na dijelu vodotoka Bistrice u kolašinskoj opštini, “BB hidro” je dobila još 2016. godine, pred kraj mandata Vlade na čijem je čelu bio Blažov otac Milo Đukanović.

Koncesionim ugovorom, kako je u više navrata objavljivano, realizuje se u tri faze. Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, druga faza je izgradnja objekta same hidroelekrane i to u periodu od dvije godine, dok preostalih 27 godina je vremenski period koji se daje na korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije. Mini hidroelektrana Bistrica će se graditi na 13 parcela koje su u državnom vlasništvu. Jačina mHe će biti 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3.1454 megavat sati.

Izgradnjom minihidrolektrana u Crnoj Gori, uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o profitabilnom poslu. Građani kroz svoje račune za struju plaćaće podsticaje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Kompanija sina šefa države osim na Bistrici, planira i gradnju i MHE Slatina na istoimonem vodotoku. Vlada je u februaru prošle godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u Raško Mioska.

Bonus video: