Blažo Đukanović hoće da gradi elektranu na Raštaku

Male elektrane imaće status povlašćenog proizvođača koji se dotiraju sa stavke na računu svih potrošača
720 pregleda 135 komentar(a)
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2015. 05:22h

Sin premijera Mila Đukanovića, Blažo Đukanović preko svoje firme BB Hidro, predao je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za gradnju mini hidroelektrane na vodotoku kolašinske rijeke Raštak.

Zahtjev koji je potpisao Đukanovićev ovlašćeni zastupnik Slaven Burzanović, predat je 15. maja. Od Ministarstva traže urbanističko-tehničke uslove, kao prvi dokument u proceduri dobijanja građevnske dozvole, za gradnju objekta na lokalitetu Raštak/Mioska u kolašinskoj opštini.

BB Hidro, čiji je izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovan je za proizvodnju električne energije. Inače, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović od ljeta 2011. imaju firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Biznis izgradnje minihidroelektrana u Crnoj Gori, procvjetao je u protekle dvije godine, a nekoliko vodećih crnogorskih biznismena bliskih premijeru Milu Đukanoviću “bacilo je oko” i na ovu djelatnost.

Tu je prije svega firma Hidro Bistrica, u kojoj je jedan od osnivača kum premijera Vuk Rajković, koja je u proceduri za elektranu na istoimenoj rijeci. Male elektrane gradi i firma Hidroenergija Montenegro, koju predvode biznismeni okupljeni oko Bemaksa i Oleg Obradović, takođe blizak Đukanovićima.

Planirana je izgradnja šest malih hidrolektrana na vodotocima Crnja, Ljeviška rijeka i Raštak.

Za dvije su već potpisani ugovori sa firmom Dekar Momčila Miranovića, a dvije sa Kol Enerdži, čiji su investitori slovačka firma Saliy energy i Opština.

Vlasnici malih elektrana izgrađenim prema uslovima dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda. Taj trošak će platiti svi potrošači preko stavke na računu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Bonus video: