Blažo Đukanović i dupleks založio zbog male hidroelektrane

Sin predsjednika države Mila Đukanovića založio dupleks od 199 kvadrata za kredit od milion i po eura kod Hipotekarne banke
17946 pregleda 63 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, kao garanciju da će vratiti milion i po eura kredita koje je uzeo kod Hipotekarne banke, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorica, založio je i svoj luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku.

Banka je upisala hipoteku i na ovu atraktivnu imovinu, a kako se navodi u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid, riječ je o novcu koji je mlađi Đukanović dobio za potrebe svoje firme BB hidro i isključivo namijenjen za gradnju mini hidroelektrane Bistrica u Kolašinu.

„Hipoteka II reda u korist založnog povjerioca Hipotekarne banke radi obezbjeđenja duga korisnika kredita BB hidro u iznosu od 1.500.000 eura uvećanog za kamate, naknade i druga sporedna potraživanja i eventualne troškove prinudne naplate“, piše kao teret upisan u katastarsku evidenciju na dupleks koga čine stanovi od 124 na četvrtom spratu i 75 kvadrata u potkrovlju, te garaži od 17 kvadrata.

Namjena kredita, kako se navodi, je realizacija projekta mini hidroelektrane Bistrica. Period otplale kredita je deset godina, redovna kamatna stopa je pet odsto na godišnjem nivou, a efektivna kamatna stopa na dan potpisivanja ugovora iznosi 5,17 odsto i podložna je promjenama u skladu sa promjenama njenih elemenata utvrđenih ugovorom.

Zatezna kamatna stopa je 12,68 odsto.

BB hidro je ortačka firma mlađeg Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića, sa kojim ima i sestru firmu BB solar

Koncesiju za gradnju mini hidroelektrane Bistrica na dijelu votoka Bistrice u kolašinskoj opštini BB hidro je dobila 2016. godine pred kraj mandata Vlade na čijem je čelu bio Blažov otac Milo Đukanović.

Koncesionim ugovorom, kako je u više navrata objavljivano, projekat se realizuje u tri faze.

Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, što je firma obavljivala, druga faza je izgradnja objekta same hidroelekrane i to u periodu od dvije godine, dok preostalih 27 godina je vremenski period koji se daje na korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije.

Mini hidroelektrana Bistrica će se graditi na 13 parcela koje su u državnom vlasništvu.

Njena jačina će biti 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3,154 megavat-sati.

Izgradnjom mini hidrolektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o profitabilnom poslu, pošto će građani kroz svoje račune za struje plaćati podsticaje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Blažo Đukanović je minulog ljeta dupleks u zimskom centru prethodno založio kod iste banke na ime kredita do maksimalno 600 hiljada eura, koje može da koristi njegova druga firma BB solar. Riječ je o firmi koja je u energetskom sektoru.

Kompanija sina šefa države planira osim na Bistrici, gradnju male hidroelektrane Slatina na istoimenom vodotoku.

Vlada je u februaru prošle godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u Raško Mioska.

Poslovni prostori zalog za brojne kredite

Kompanija koju mlađi Đukanović ima sa svojim partnerom Ivanom Burzanovićem, do sada je u više navrata uzmala kredite i to uglavnom preko svoje sestre firme BB solar koja posjeduje u Podgorici u naselju Kruševac pet poslovnih prostora u zgradi firme Kroling.

BB solar je prije dva i po mjeseca založila svoja četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 kvadrata na ime firme BB hidro, kao garanciju u iznosu od 30 hiljada eura namijenjenu Ministarstvu ekonomije.

Garanciju je izdala Prva banka, vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, a korisnik garancije je Vlada (Ministarstvo ekonomije). Riječ je o garanciji potrebnoj za gradnju mini hidroelektrane.

BB solar unazad nekoliko godina je više puta založila svoje nekretnine u zgradi firme Kroling kao garanciju za kredite koje je uzimala kod Prve banke.

Bonus video: