Blokada računa Montenegro erlajnza: Prizemljuju avione?

Iz MA su juče „Vijestima“ kazali da oni od dolaska novog menadžmenta kojeg vodi Daliborka Pejović, redovno izmiruju sve obaveze prema ACG, a da su za dugovanja iz ranijeg perioda kada je nacionalnom kompanijom rukovodio Zoran Đurišić, sa ACG sklopili posebne sporazume o dinamici otplate
111 pregleda 16 komentar(a)
avion, Montenegro airlines, Foto: Boris Pejović
avion, Montenegro airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2016. 09:05h

Žiro račun nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA) blokiran je od juče na iznos od preko 1,1 miliona eura – saznaju „Vijesti“ iz izvora bliskih menaždmentu MA.

Prema nezvaničnim informacijama, blokadu računa pokrenuo je po službenoj dužnosti sudski izvršitelj, a ona se odnosi na presudu Privrednog suda koji je u sporu zbog tada aktuelnog neplaćanja usluga za putnilki servis putnika MA na aerodromima u Tivtu i Podgorici, presudio u korist preduzeća „Aerodromi Crne Gore“. Riječ je o neplaćenim iznosima koje je MA ispostavio ACG po fakturama za period od 1.janura do 14.marta 2012. u ukupnom iznosu od 875.576 eura, što je sa zateznom kamatom u međuvremenu dostiglo iznos od 1.153.204 eura.

Iz MA su juče „Vijestima“ kazali da oni od dolaska novog menadžmenta kojeg vodi Daliborka Pejović, redovno izmiruju sve obaveze prema ACG, a da su za dugovanja iz ranijeg perioda kada je nacionalnom kompanijom rukovodio Zoran Đurišić, sa ACG sklopili posebne sporazume o dinamici otplate. Tako je MA sa ACG napravio sporazum po kome će počev od 1. marta naredne godine, u ukupno 108 mjesečnih rata, platiti dugove u iznosu od nešto preko 6,4 miliona eura.

Jučerašnja za njih iznenadna i nenajavljena blokada računa jer nisu dobili zvanično riješenje o izvršenju, menadžmentu MA stvoriće ogromne probleme, a moguće je da zbog nje nacionalni avioprevoznik dođe u situaciju da u sred sezone kada su mu avioni izuzetno dobro popunjeni i iskorišteni, obustavi letjenje, što bi imalo velike posljedice i za ukupnu crnogorsku turističku privredu.

Izvor „Vijesti“ iz ACG demantovao da je to urađeno na njihov zahtjev, ali je potvrdio da je sudski vještak blokirao račun MA. Naveo je i da menadžment Aerodroma na to ne može uticati jer je riječ o „redovnoj zakonskoj proceduri naplate potraživanja nakon pravosnažne sudske presude.“

Aerodromsko preduzeće od MA na osnovu pet pravosnažnih sudskih presuda potražuje ukupno oko 8,1 miliona eura, uključujući i iznos od 6,4 miliona za koji je potpisan sporazum o plaćanju na rate.

Bonus video: