Blokiraće glavne podgoričke raskrsnice do daljnjeg

Posebno su ogorčeni na direktora DPS-a Tarzana Miloševića koji ih je ranije uvjeravao da premijer Milo Đukanović neće imati ništa protiv isplate otpremnine
0 komentar(a)
Kapovci, protest, Foto: Zoran Đurić
Kapovci, protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.08.2016. 17:26h

Bivši radnici KAP-a koji potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema njima, blokirali su raskrsnicu kod hotela Crna Gora i mjesto gdje se spajaju Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i ulica Stanka Dragojevića. Oni su jutros krenuli su u protestnu šetnju centrom Podgorice jer Vlada u dnevni red današnje sjednice nije uvrstila raspravu o rješavanju njihovog problema. Ovlašćeni predstavnik radnika Nikola Raković rekao je da traže vanrednu sjednicu Vlade na kojoj bi se razgovaralo samo o ovom pitanju i pozvali su sve lidere opozicije da im se pridruže kako bi izborili svoja prava. Posebno su ogorčeni na direktora DPS-a Tarzana Miloševića koji ih je ranije uvjeravao da premijer Milo Đukanović neće imati ništa protiv isplate otpremnine.

Raković je agenciji Mina-business kazao da će radnici do daljnjeg blokirati raskrsnicu kod hotela Hilton i mjesto gdje se spajaju bulevar Svetog Petra Cetinjskog i ulica Stanka Dragojevića. „Blokiraćemo Blažov most, bulevar Svetog Petra Cetinjskog i mjesto kod hotela Hilton. Krenuli smo u najavljenu radikalizaciju po saznanju da naših problema nema na dnevnom redu Vlade“, naveo je Raković. On je dodao da će bivši zaposleni blokirati dio centra Podgorice sve dok im se ne ispune zahtjevi, odnosno dok se ne realizuje Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a. „Do daljnjeg čekamo odluku Vlade o realizaciji zakona. Nadamo se da će sagledati cjelokupnu situaciju i da će se naša prava konačno ostvariti“, poručio je Raković. On smatra da situacija bivših radnika predstavlja ispit za vladavinu prava u Crnoj Gori.

„Za vrijeme protesta bivših radnika KAP-a, prikazan je pravi način borbe za ostvarenje sopstvenih prava“, rekao je Raković. On tvrdi da se isplata otpremnina mogla veoma brzo realizovati, s obzirom na to da je Ministarstvo finansija obezbijedilo novac za tu svrhu i da je preostalo samo potraživanje spiskova od stečajnog upravnika. „U pitanju je samo izgovor. Protestovaćemo sve do dana kada nam se isplate otpremnine, nećemo odustajati“, poručio je Raković. Zakon o izmirenju obaveza radnicima KAP-a na snazi je od sredine jula prošle godine, a bivšim radnicima njihovo potraživanje terbalo bi da bude isplaćeno tokom ove godine. Oni su očekivali isplatu do kraja marta ove godine, ali zbog niza nesuglasica u izvršnoj vlasti rješavanje problema je konstatno odgađano.

Bonus video: