Blokiran ulaz u KAP, policija Milorada Šofranca vukla po asfaltu

Predsjednik sindikata Prerade Borislav Mašković izjavio je "Vijestima" da će se protest nastaviti sve dok im se ne izmire dugovanja
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 20:36h

U Ministarstvu ekonomije počeo je sastanak predstavnika poslanika skupštinske komisije za praćenje procesa privatizacije koje predvodi njen predsjednik Andrija Mandić i predsjednika sindikata Prerade Borislava Maškovića sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, na kojem bi trebalo da se definiše rješenja probleme za nezadovoljne bivše sadašnje radnike Prerade Kombinata aluminijuma koji čitavu sedmicu danonoćno protestvuju pred sjedištem KAP-a.

Radnici Prerade od 17. jula danonoćno protestuju jer im nije isplaćeno 12 mjesečnih zarada, a ukupna dugovanja preduzeća prema bivšim i sadašnjim radnicima iznose oko 1,4 miliona eura.

Pripadnici Uprave policije i Komunalne policije Glavnog grada oko 19 časova pod prijetnjom prinudne sile otvorili su prolaz na glavnom ulazu u Kombinat aluminijuma koji je od 23. jula u jutarnjim satima bio blokiran za prolazak velikih kamiona za otpremu metala i dopremanje sirovina u KAP.

Radnici Prerade blokirali izvoz aluminijuma>>>

Pauk vozilo Komunalne policije odnijelo je vozilo radnika Prerade Veska Gazivode, dok su pripadnici policije ispred kapije fizički uklonili Milorada Šofranca jednog od nezadovoljnih radnika Prerade DOO.

"Više policajaca u uniformi su me oborili i vukli kako bi me uklonili sa ceste. Štrajkom sam pokušao sebi i svojoj porodici da obezbijedim platu. Zajedno sa kolegama protestvovao sam mirno i dostojanstveno. Međutim, naređenje Rusa i osiona sila više desetina policajaca bacila me je na asvalt i otrla asvalt sa mnom", rekao je "Vijestima" Šofranac na licu mjesta 10-tak od policijskog obezbjeđenja.

Samo sat vremena, oko 20 časova nakon što je policija odblokirala ulaz u Kombinat i napustila mjesto protesta ispred KAP-a, radnici Prerade DOO sa nekoliko vozila i svojim tijelima ponovo su blokirali glavni ulaz u fabriku.

Tri velika šlepera, stotinjak metara od ulaza u KAP ponovo su zaustavljena.

Inače, čitav dan od ranog jutra kao da je nagovještavao da će nakon čitave sedmice danonoćnih protesta nešto konačno desiti u pravcu rješenja problema. Najprije su se pojedini radnici Prerade oko 9 časova ujutro verbalno prepucavali sa jednim pripadnikom privatnog obezbjeđenja koji je slikao protestante. Srećom strasti su se za razliku od prvog dana brzo smirile i nije bilo fizičkog kontakta jer se policija vrlo brzo pojavila na licu mjesta.

Sa druge strane, iz menadžmenta KAP-a su izdali naredbu da se angažuju radnici, kao što je bio slučaj u vrijeme elementarnih nepogoda u februaru ove godine, i da se zbog mogućeg manjka glinice kupe njeni otpaci po pogonima.

To je izazvalo revolt među pojedinim radnicima KAP-a, a radnici Prerade smatrali su da je taj potez menadžmenta u stvari imao za cilj da se negativna energija zaposlenih iz primarnog dijela usmjeri prema njima.

Oko 14 časova jedna Ruskinja iz menadžmenta KAP-a izašla je sama pred kapiju i pozvala vozače kamiona da krenu put ulaza. Protestanti su, međutim, vrlo brzo reagovali i taj naum onemogućili.

Predsjednik sindikata Prerade Borislav Mašković izjavio je "Vijestima" da će se protest nastaviti sve dok im se ne izmire dugovanja. Upravo nakon toga dobio je poziv za sastanak u Ministarstvu ekonomije.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 25. jul

Galerija

Bonus video: