BMJ Industries obećava - Novi duvanski biće završen za dva mjeseca

Simović saopštio je da je dobio uvjeravanja investitora da će biti uposleno 55 radnika, a da bi do kraja godine u fabrici moglo biti zaposleno oko 100 radnika
308 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2017. 17:35h

Nova fabrika cigareta Novog duvanskog kombinata Podgorica trebalo bi da bude završena za dva mjeseca, u maju kada će krenuti i probna proizvodnja, obećao je glavni gazda kompanije BMJ Industries FZ, Ahmed Bkairat nakon razgovora sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem i predsjednikom Tenderske komisije Brankom Vujovićem.

Bkairat, međutim, nije znao da odgovori na novinarska pitanja o tome šta se desilo sa preostalih 200 tona cigareta brenda "mac", za koje pojedini i sad angažovani radnici tvrde da su trebalo da budu na zalihama gotovih proizvoda.

Predsjednik Borda direktora NDKP-a Isat Boljević uhapšen je prošle sedmice nakon što je policija otkrila nelegalni magacin sa dijelom gotovih proizvoda iz NDK-a. Bkairat je objasnio da mu je Boljević svojevremeno predstavio projekat NDKP-a u Dubaiju i da je tako počela njihova saradnja.

On nije znao da odgovori gdje je 200 tona cigareta, ali je kazao "da je sve što je proizvedeno uvijek isključivo planirano za izvoz".

"To je količina koja je trebalo da bude izvezena prije otvaranja nove fabrike", naveo je Bkairat i dodao da “ne zna gdje su" sada te cigarete.

A, na pitanje “Vijesti” da li se boji hapšenja, s obzirom da ne zna gdje su cigarete koje je njegova fabrika proizvela u Crnoj Gori, Bkairat je odgovorio da ima pet fabrika u svijetu.

"Ako treba da se plašim zbog samo jedne osobe koja je nešto pogriješila u Crnoj Gori, mislim da kao privrednik ne treba toga da se plašim", dodao je Bkairat.

On je naveo da je do sada uložio skoro 4,5 miliona eura, da je vrijednost naručenih mašina koje čekaju isporuku oko 20 miliona eura, i da će prvobitno planirane investicije biti premašene.

Iako su crnogorskoj javnosti predstavljeni kao investitori iz UAE, većina članova Bkairatovog tima su bili Italijani, a on se i novinarima obratio na italijanskom jeziku.

Predsjednik Tenderske komisije je ponovo pravdao kašnjenje u izgradnji fabrike izmjenama projekta buduće fabrike.

Komentarišući ocjene da ugovor treba raksinuti, Vujović je rekao da je to najlakše uraditi, ali da su se onda zatvorile sve šanse da duvanska industirja u Crnoj Gori opstane.

Simović saopštio je da je dobio uvjeravanja investitora da će biti uposleno 55 radnika, a da bi do kraja godine u fabrici moglo biti zaposleno oko 100 radnika.

"Radovi su počeli intezivno da se relazuju, pokriva se hala i sprema se prijem nove opreme, kako bi se nakon dva mjeseca radovali probnoj proizvodnji. Ovaj projekat ima perspektivu, a samim tim sačuvana je i perspektiva duvanske industrije i svih segmenta u toj grani”, tvrdi Simović.

Arveda obećao da će poštovati zakone

Prema podacima iz Centralnog registra kompanija odgovornu funkciju izvršnog direktora NDK i dalje pokriva Jelena Boljević, žena Isat Boljevića.

Investitori su predstavili budućeg direktora Italijana Gabrijela Arveda, koji je kazao da je 1978. godine "ušao u svijet duvana", a navodeći mnoge svjetske kompanije u kojima je bio angažovan istakao je učešće u razvojnim projektima američkog Philip Morisa.

"Lično garantujem poštovanje svih crnogorskih zakona i ljudi iz stare fabrike. Biće implementirane najnovije tehnologije, pa ćemo zaposlene koji su radili u staroj fabrici obučiti za rad na novim tehnologijama", kazao je Arveda.

Galerija

Bonus video: