Bogataši u Porto Montenegru piju alkohol bez dažbina

Ponuda kompanije “Berba” pod nazivom „Vina i alkoholna pića oslobođena taksi i carina“ reklamira se na sajtu Porto Montenegra...
673 pregleda 35 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 05.06.2015. 19:26h

Ko jahtom pod stranom zastavom dolazi u marinu Porto Montenegro u Tivtu, kod jedne od firmi koje posluju u luksuznoj marini može kupiti neka od najprestižnijih vina i žestokih alkoholnih pića na svijetu i Crnoj Gori, a da pri tom ne plati ni porez, ni carinu na ta pića.

To je povoljnost koju nudi firma „Berba“ d.o.o. iz Tivta, čija se ponuda pod nazivom „Vina i alkoholna pića oslobođena taksi i carina“ reklamira na sajtu Porto Montenegra. Vlasnik firme „Berba“ je Michael David Shore, koji u Porto Montenegru već godinama drži vinariju „Crush“.

Na reklamnom materijalu njegove firme „Berba“ je vinska karta od nekoliko stotina najprestižnijih svjetskih bijelih i crvenih vina, pjenušaca i prošeka iz najpoznatijih vinarskih regija Francuske, Italije, Portugala, SAD, Novog Zelanda, Čilea, Australije ali i Hrvatske, Slovenije i Srbije. U ponudi su i najpoznatiji svjetski konjaci, viski, džin, rum, votka, likeri, tekila i rakija, ali bez crnogorske loze. Najskuplje vino u ponudi „Berbe“ je „Montrachet Marquis de Laguische“ iz vinarije J. Drouhin, iz poznate francuske vinarske regije Burgundije, berba 2011 - flaša od 0,75 litara košta 580 eura bez carine i PDV-a.

„Berba“ u svom promo-materijalu daje jasne upute kupcima, napominjući da na nešto slično ne mogu računati u obližnjoj Hrvatskoj: „Dok ste u Porto Montenegru, možete uzeti litar dnevno po osobi na brodu. To znači da ako na brodu imate šest odoba i u luci ostajete još pet dana, možete uzeti ukupno 30 litara vina ili žestokog pića bez carine i PDV-a. Bitan je međutim, broj dana koji ostaju do momenta Vašeg odlaska, a ne to koliko ste već dugo ovdje - zato, da bi- ste maksimalizovali količinu koju možete uzeti, što prije napravite porudžbinu. Na dan odlaska možete uzeti dodatna 3 litra pića po osobi na brodu. To znači da na primjer, ako imate 12 ljudi na brodu, na dan odlaska iz Cne Gore možete ukrcati do 36 litara vina i žestokog pića oslobođenih carine i PDV-a. Možete i kombinovati gore navedena dva protokola po svojoj želji, samo nemojte da dva puta uračunate jedan isti dan", preporučuje „Berba“ svojim klijentima.

Napominje se da te povoljnosti oni mogu iskoristiti pozivajući se na sve ljude koje imaju ukrcane na brodu, čak i posadu, ali je bitno da se na dan isporuke pića količina poklapa sa brojem osoba koje su u tom momentu zaista fizički prisutne na jahti.

Iz „Berbe“ nijesu odgovorili na mejl sa pitanjima „Vijesti“ u vezi zakonskih propisa koji im daju ovakvu mogućnost poslovanja. Iz Uprave carina, pozivajući se na „Pravilnik o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju”, tvrde da je sve legalno.

“Članom 10 Pravilnika propisano je, između ostalog, da se strane jahte i čamci mogu snabdijevati i alkoholnim pićima do jednog litra po članu posade i ukrcanom putniku za svaki dan zadržavanja u carinskom području”, saopštila je “Vijestima” portparolka Uprave carina Marija Bulajić - Škuletić.

Flaša vina Bora Vučinića košta 40 eura, naša vina najjeftinija

“Berba” u svojoj vinskoj karti ima i 14 vina crnogorskih vinara, ali ona nisu pod režimom prodaje oslobođene poreza. Po cijenama, naša vina su među najjeftinijima koje tivatska firma nudi stranim jahtašima, a na spisku su proizvodi vinarija Burić, Savina, Krgović, Asanović, Vujošević, Milović, Kopitović i Rajković.

Najskuplje crnogorsko vino u ponudi je “vranac barrique”, vinarije “Zenta” koje košta 40 eura za bocu od 0,75 litara.

“Zenta” pripada bivšem šefu ANB i visokom funkcioneru DPS, Boru Vučiniću, koji je bio predsjednik tenderske komisije za prodaju Arsenala Piteru Manku 2006. godine. Pored vranca, vinar Vučinić danas u Porto Montenegru prodaje i svoju kratošiju.

Mank donio i nova pravila

Pravilnik na koji se poziva Uprava carina donešen je krajem 2006. godine, kada je Vlada prodala Piteru Manku tivatski Arsenal i krenula da kreira “podsticajan zakonsko-pravni osnov za razvoj elitnog jahtinga”.

Do prije nekoliko godina, ograničenja za snabdijevanje jahti alkoholnim pićima bez plaćanja carine i PDV-a iznosila su pola litra na dan po osobi na brodu tokom boravka jahte u Crnoj Gori, odnosno jedan litar po osobi prilikom odlaska iz države.

Nakon toga maksimalne količine neoporezovanog skupog pića za jahtaše su duplirane, odnosno čak utrostručene.

Bonus video: