Bogdanović: Crnogorski gradovi mogu ispuniti ciljeve za privlačenje investicija

On je kazao da su lokalne uprave u Crnoj Gori u proteklom periodu napravile su vidljive iskorake u cilju prevazilaženja barijera
6 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 14.05.2014. 20:05h

Crnogorski gradovi i opštine, uz podršku nacionalnih institucija, mogu ispuniti lokalne ciljeve koji se tiču privlačenja investicija, a prije svega stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganje, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Iz Prijestonice je saopšteno da je Bogdanović danas na Festivalu investicija i nekretnina 2014 u Miločeru, naglasio važnost intenzivnog rada gradskih uprava u pravcu prevazilaženja biznis barijera.

“Prema dosadašnjem iskustvu, ali i svemu što nas čeka u doglednoj budućnosti, sasvim sam uvjeren da crnogorski gradovi i opštine, uz podršku nacionalnih institucija, mogu ispuniti lokalne ciljeve koji se tiču privlačenja investicija, a prije svega - stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganje”, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rijelima, konstatacija da gradske uprave, osim kao servis građana, treba da servisiraju i potrebe investitora - možda je isuviše pretenciozna, ali Bogdanović vjeruje da upravo na takvom principu leži zdrava budućnost lokalnih zajednica koje teže ekonomskom rastu.

“Jer, tog rasta nema bez novih zaposlenja. A novih zaposlenja, opet, nema bez investicija” rekao je on.

Bogdanović je kazao da su lokalne uprave u Crnoj Gori u proteklom periodu napravile su vidljive iskorake u cilju prevazilaženja barijera.

“Donedavno, u javnosti je bio široko rasprostranjen stav da jedinice lokalne samouprave, uz rijetke izuzetke, predstavljaju centre birokratije, dugih procedura i svega što u savremenim ekonomsko - društvenim tokovima može biti objedinjeno pod terminom - biznis barijere”, rekao je on.

Prema riječima Bogdanovića, opterećeni pitanjima socijalnog karaktera, dugovanjima, viškom zaposlenih, a najčešće i nemogućnošću da se izbore sa krucijalnim lokalnim problemima, gradovi i opštine bili su prepoznati po problemima usljed kojih su nerijetko bili onemogućeni da se bave razvojnim aktivnostima, a u prvom redu revitalizacijom privrede na lokalnom nivou.

“Ako navedene tvrdnje uzmemo kao vjerodostojne, onda danas možemo konstatovati da se stvari već neko vrijeme mijenjaju, pa privreda, odnosno valorizacija investicionih potencijala, u sve većoj mjeri postaju jedno od ključnih polja njihovog djelovanja. Da je tako, potvrđuju već realizovane ili ugovorene investicije “, dodao je on.

Govoreći o tome na koji način treba praviti korake u pogledu prevazilaženja biznis barijera, Bogdanović je podsjetio na mjere koje je preduzela Prijestonica.

“Uvjeren sam da neću pogriješiti ukoliko ustvrdim da je i Prijestonica Cetinje u proteklom vremenu bila jedna od onih lokalnih uprava koje su već napravile niz konkretnih mjera u pravcu oživljavanja privrede. Da je tako, potvrđuje podatak da je samo tokom prošle godine, uz podršku naše gradske uprave, u privatnom sektoru otvoreno 105 novih radnih mjesta, kako u postojećim, tako i u novim privrednim sadržajima “, naveo je on.

Festival investicija i nekretnina 2014, koji organizuju RLC Montenegro, Biznis Link, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Atlas grupa, biće okončan sjutra.

Bonus video: