Bojović: Poklonio sam opštini zemlju, a oni me prevarili

Bojović tvrdi da je zemlju poklonio za potrebe vodovoda, ali da je vlast tu naknadno izgradila objekat za mini hidroelektranu
349 pregleda 4 komentar(a)
Mijomir Bojović, Foto: Zoran Đurić
Mijomir Bojović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2018. 07:40h

Mijomir Bojović već nekoliko godina ima problem sa administracijom Opštine Andrijevica i područne jedinice Uprave za nekretnine i tvrdi da je prevaren jer je na zemljištu površine 916 kvadrata, u selu Kuti (Cecune) koje je prvobitno poklonio za izgradnju kaptaže i potrebe lokalnog vodovoda, lokalna samouprava naknadno izgradila dodatni objekat za buduću mini hidroelektranu.

“Podnio sam tužbu protiv Opštine Andrijevica i Uprave za nekretnine kojom tražim od Osnovnog suda u Beranama da se ukloni nelegalni objekat. Tužba je podnijeta 8. avgusta, a ročište je zakazano 22. januara. Spor vodi sudija Aiša Međedović. Sud traži projekat kako bi vještak po njemu mogao da ustanovi o čemu se radi”, priča za “Vijesti” Bojović.

Na vodotoku Kutska rijeka u vasojevićkom selu Cecune napravljena je hlorna stanica, a vlasnik imanja koji je za tu namjenu poklonio dio zemljišta Opštini Andrijevica, tvrdi da je tek naknadno vidio da je izgrađen objekat za buduću mini hidroelektranu.

“Sve je počelo kad je kod moje sestre došao činovnik Uprave za nekretnine, za kojeg sam mislio da je iz lokalnog vodovoda. Došao je da traži dio zemlje za kaptažu za potrebe gradskog vodovoda u Andrijevici, a s njim sam razgovarao telefonom. Rekao sam da nikakvu nadoknadu ne tražim jer se pravi kaptaža za dobro naroda i Andijevice. To je bilo u novembru 2014. Odmah su udareni temelji za hlornu stanicu i bazen površine 11 puta pet metara (u dubini oko tri metra) iako su u početku tražili samo zemlju za kaptažu”, objasnio je Bojović.

Pored je, kako tvrdi, mimo njegovog pristanka izgrađen poseban objekat površine 99 kvadrata, za koji tek naknadno saznaje da je predviđen za opremu buduće mini hidroelektrane (mHE). Objekat se nalazi 10-ak metara od Kutske rijeke.

“Uslijedilo snimanje ovog objekta i pozvali su me u februaru 2015. da odem do andrijevičkog katastra da bi se omeđio teren. Čim sam ušao tamo rekao sam im da neću dozvoliti da se gradi hidrocentrala na mom imanju jer sam zemljište dao za sasvim drugu namjenu. Urađen je zapisnik i istakao da sam zemlju dao za kaptažu uz napomenu da mi slučajno na imanju ne grade centralu. U zapisnik je, međutim, službenica - pravnica navela da sam dao Opštini zemljište da na njemu napravi mašinsku kućicu za potrebe vodovoda. Namjerno su naveli mašinsku kućicu koju nijesam ni pominjao. Kad sam drugi put otišao kod predsjednika Opštine Mašovića, rekao sam da na prevaru službenika katastra i lažu njegovu neću pristati, već da će mi je platiti debelo”, naglasio je Bojović.

Pola godine već, prema njegovim riječima, hlorna stanica nesmetano radi nad bazenom, ali on kao vlasnik imanjane dozvoljava realizaciju bilo kakvih planova u vezi sa budućom malom centralom.

Kad je shvatio, kako tvrdi, da je prevaren, Bojović je zagradio dio svog imanja sa objektom u kojem bi, prema planovima andrijevačke opštine, trebalo da bude u budućnosti mHE, i nikome ne dozvoljava pristup i dalje izvođenje radova.

“Da su me kao ljudi pitali na početku da im dam zemlju za centralu i potrebe Opštine Andrijevica u startu bi im i to dozvolio, što sam pred sudom već deset puta ponovio, ali na ovakav prevaran način im to neću dozvoliti. Drugi put na sastanku u Opštini sam im rekao da za laž i prevaru plate 15.000 eura, da im zemlju ne prodajem,ali da ću im dozvoliti da rade što god hoće. Oni su, međutim, nakon toga podnijeli zahtjev za eksproprijaciju dijela zemljišta radi izgradnje centrale iako i dalje tvrde da se radi o hlornoj stanici”, dodao je Bojović.

Nekoliko rješenja o eksproprijaciji 916 kvadrata zemljišta Bojovića je donijeto, ali ih je on rušio u drugostepenom postupku ili osporavao pred Upravnim sudom.

Sad Ministarstvo ekonomije kao predlagač traži da se pored prvobitne kvadrature dodatno obavi eksproprijacija 60 kvadrata zemljišta po cijeni od 60 centi po kvadratu.

“Oni non stop donose rješenja o eksproprijaciji zemljišta za hlornu stanicu, a niko ne pominje centralu, iako je planirana tamo. Četiri puta im je Ministarstvo finansija rušilo rješenja o eksproprijaciji, ali oni nastavljaju i dalje postupak. Ne dostavljaju projekat centrale jer ga nemaju”, tvrdi Bojović.

On je napomenuo da mu je gradonačelnik Andrijevice Srđan Mašović u proljeće 2015. potvrdio da će izgraditi hidrocentralu kad budu imali novca.

„Prvo tražim od suda da se ukloni objekat, a poslije idemo dalje, tražiću nadoknadu štete”, rekao je Bojović.

Mašović: Pokušava da uzme pare za zemlju koju je poklonio

Gradonačelnik Andrijevice Srđan Mašović kazao je u telefonskom razgovoru “Vijestima” - da postoji projekat i imaju dozvolu za mini hidroelektranu na navedenoj lokaciji, koja je u stoprocentnom vlasništvu ove opštine.

On tvrdi da se Bojović pismeno obavezao i poklonio zemljište za mašinsku stanicu o čemu postoje dokazi, te da je na istoj lokaciji projektom ostavljena mogućnost da se u budućnosti izgradi mini hidroelektrana, u vlasništv u opštine.

“Po ku šava da uzme pare lokalnoj upravi za zemljište koje je poklonio. Postoji dokument sa njegovim potpisom da je dozvoljena postavljanje mašinske kućice. Da je u startu zabranio radove, mi bismo objekat pomjerili 15-ak metara gore ili dolje. To zemljište nema veliku vrijednost… Ako sud utvrdi da treba da mu se isplati 50.000 ili 100.000 eura, mi ćemo ih isplatiti”, zaključio je Mašović.

Bonus video: