Boka grupa: Libreksa smo spasili bankrota

Libreks je odbio da se povinuje odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca, saopštili su iz Boka grupe
58 pregleda 0 komentar(a)
Golf igralište u Tivtu (Novina), Foto: Boka grupa
Golf igralište u Tivtu (Novina), Foto: Boka grupa
Ažurirano: 30.06.2014. 15:50h

Kris Libreks se u avgustu 2012. godine obratio Boka grupi zbog nemogućnosti da ispuni svoje obaveze sa tendera za izgradnju golf kompleksa u Tivtu.

Tada je traženo od Boka grupe da preuzme njegovu kompaniju, LPGD kako bi bila spasena od bankrota, navedeno je u saopštenju Boka grupe povodom teksta „Kenedi bi mogao i da izgubi projekat“.

U tom tekstu je holanski biznismen Kris Libreks kazao da mu vlasnik Boka grupe Džon Gvozdenović Kenedi nije uplati ugovoreni iznos za udio u kompaniji LPGD koji mu je prodao. On je tada naveo da je LPGD pobjedila na tenderu za zakup zemljišta Montepranco na kojem Boka grupa gradi golf igralište i stambeno naselje, prema ugovoru sa LPGD. Libreks je tada najavio da će od Vlade tražiti da mu vrati projekat jer Kenedi nije ispunio obaveze.

U saopštenju Boka grupe, kojeg je potpisao menadžer marketinga i prodaje Predrag Sekulić se navodi da LPGD u tom trenutku nije imao nikakvu vrijednost, niti imovinu i nije bio u mogućnosti da izmiruje postojeće obaveze, kao ni da uplati prvu tranšu u okviru tendera za golf.

“U članku se navodi da će Libreks „od Vlade tražiti da se posao vrati njegovoj firmi LPGD“. U cilju informisanja javnosti, potrebno je naglasiti da se ovdje radi o notornoj kontradiktornosti, odnosno da Libreks traži od Vlade da vrati posao firmi koja više ne postoji, s obzirom na to da je Boka Group preuzela kompaniju LPGD koju je par mjeseci po preuzimanju preimenovala u Boka Golf Development d.o.o.“, naveo je Sekulić.

On tvrdi da je Libreksu po tom osnovu isplaćena „značajna novčana nadoknada u momentu kada je potpisano preuzimanje“.

„Boka grupa je uplatila prvu tranšu vrijednu 465.000 eura na escrow račun i ispunila na taj način nastale obaveze, kako bi se spriječilo obaranje tendera“, naveo je on. Prema Sekulićevim riječima, 25. oktobra 2012. godine, kada je Libreks sa kompanijom Montepranzo Bokaprodukt potpisao Ugovor o zakupu u okviru tendera za izgradnju golf kompleksa, javno je predstavio planove za izgradnju 6 golf terena, na čemu će biti angažovano 6.000 ljudi. Boka Group je, kako tvrdi, uložila više od dva miliona eura u projekat.

„Libreks je odbio da se povinuje odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca, čime bi omogućio kompaniji Boka Golf Development da isplati njegov udio u kompaniji. Boka Golf Development nije spremna da prekrši zakon. Posljednjih sedmica Libreks kontinuirano uznemirava zaposlene u kompaniji Boka grupa, zahtijevajući novac na koji ne polaže nikakva prava uz prijetnje istupanja u javnosti. Iz ugla naše kompanije, ovakav način postupanja i poslovanja je nedopustiv“, naveo je Sekulić.

Bonus video: