Bokelji protiv Dževerdanovića na čelu "Vodacoma", nova runda u četvrtak

On je, inače, već odavno „viđen“ u toj fotelji, jer je jesenas već pokušao obaviti obavio „rokadu“ kada se sa mjesta v.d. predsjednika Borda direktora, preselio na mjesto izvršnog direktora te državne kompanije
129 pregleda 3 komentar(a)
vodakom._1, Foto: Arhiva “Vijesti“
vodakom._1, Foto: Arhiva “Vijesti“
Ažurirano: 12.02.2018. 13:33h

Odbor direktora zajedničkog koordinacionog društva za vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje, Vodacom iz Tivta, nije juče uspio da izabere novog izvršnog direktora te firme.

„Odbor direktora je razmatrajući tačku dnevnog reda izbor izvršnog direktora, nakon uvida u dokumentaciju, formirao užu listu kandidata za izbor izvršnog direktora. Konačna odluka biće donešena u nastavku sjednice 14. februara", stoji u šturom saopštenju za javnost koji poptpisuje predsjednica Odbora direktora Bojana Kaluđerović, a koje je medijima dostavljeno nakon više nego dvočasovne sjednice koja je održana iza zatvorenih vrata.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ u uži izbor ušli su bivši predsjednik Borda direktora Vodacoma i nekadašnji direktor Kulturnog centra u Kotoru, funkcioner kotorske DPS Miloš Dževerdanović i bivši direktor kotorskog Vodovoda Dragan Roganović.

Dževerdanović je inače, već odavno „viđen“ u toj fotelji jer je jesenas već pokušao obaviti obavio „rokadu“ kada se Dževerdanović sa mjesta v.d. predsjednika Borda direktora, preselio na mjesto izvršnog direktora te državne kompanije.

Agencija za sprječavanje korupcije međutim, zvanično je konstatovala da je Dževerdanović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije „na način što je dana 4. septembra, obavljajući funkciju člana organa upravljanja, izabran na funkciju izvršnog direktora u istom javnom preduzeću, čime je kao javni funkcioner javni interes podredio privatnom i izazvao sukob interesa“.

Tako je njegovo ustoličenje za direktora Vodacoma odloženo do daljnjeg, a nije uspjelo ni juče jer su se kako nezvanično saznajemo, njegovom izboru usprotivili članovi odbora direktora – predstavnici opština Kotor, Herceg Novi i Tivat.

To je, uz nedolazak na sjednicu člana Borda direktora iz Ulcinja, onemogućilo dva člana Borda direktora koji zastupaju Ministarsvo finansija, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i jednog predstavnika Opštine Bar da imenuju Dževerdanovića za novog izvršnog direktora jer Statut Vodacom traži da se ova odluka donese dvotrećinskom većinom, što znači da je za izbor potrebno pet od ukupno sedam glasova u Bordu.

Izvor „Vijesti“ potvrdio je da je članovima Odbora direktora juče dostavljeno pismo bivšeg izvršnog direktora Borisa Vukovića koji je smijenjen septembra 2016, a narednog mjeseca i otpušten iz Vodacoma. Takvu odluku Borda kojim je tada predsjedavao Dževerdanović u međuvremenu su nezakonitom proglasili Osnovni sud u Kotoru i Viši sud u Podgorici koji su od menadžemnta Vodacoma zatražili da je ispravi, što do danas nije urađeno a Vuković nije dobio ni novčanu odštetu za koju je sud ocijenio da na nju ima pravo na ime nezakonitog otpuštanja i neisplaćivanja zarada.

U pismu koje je juče uputio Odboru direktora Vuković je, kako sazanjemo, podsjetio na genezu događaja i krize rukovođenja sa tom firmom koja implementira na desetine miliona eura vrijedne poslove rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastruktire na primorju i čiji rad izaziva brojne kontroverze, pogotovo sa problemima koji su nastali tokom radova u Tivtu i Herceg Novom.

Pozivajući članove Odbora direktora da „spriječe dalje urušavanje Vodacoma“, Vuković im je juče u pismu naveo da je „10 dokumenata sadržajem i datumom falsifikovano kako bi se pravno opravdala moja smjena“, za što je on ranije u javnosti optužio Dževerdanovića i pravnicu Vodacoma Nadu Krivokapić.

On je u dopisu Odboru naveo i da su sa računara koji je on koristio u Vodacomu „sva dokumenta i preko 1.000 e-mailova trajno izbrisani, kako bi se pokušali prikriti dokazi” i ustvrdio da on posjeduje svu dokumentaciju i dokaze koji po njemu, dokazuju malverzacije i loš rad Krivokapićke i Dževerdanovića.

Prema informacijama “Vijesti”, Agencija za sprječavanje korupcije je, nakon što je zbog sukoba interesa poništila prvi izbor Dževerdanoviča za izvršnog direktora Vodacoma, početkom decembra prošle godine svu dokumentaciju vezanu za kontroverzna dešavanja u toj državnoj firmi dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog sumnje da je u tim radnjama Vodacomu nanešena velika materijalna šteta.

Bonus video: