Boksitaši se nadaju pomoći za naplatu dugova

Predstavnici bivših radnika nikšićke kompanije juče razgovarali sa ministarkom ekonomije i njenim saradnikom
2099 pregleda 1 komentar(a)
Ministarka Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ministarka Sekulić, Foto: Boris Pejović

Bivši radnici Rudnika boksita i povjerioci u stečajnom postupku, Rašo Čivović, Ilija Miljanić, Božidar Đilas i Vojislav Kostić razgovarali su juče sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić i njenim pomoćnikom Goranom Nikolićem, od kojih očekuju da pomognu u naplati dugova i ispitaju šta se sve dešavalo sa imovinom tog preduzeća.

“Ministarka Sekulić je preuzela obavezu da ministra pravde Zorana Pažina pita šta se desilo sa krivičnom prijavom podnijetom Specijalnom tužilaštvu u martu 2017. godine, u vezi sa 18.622 kvadrata zemljišta bivšeg radničkog placa.

Obećanje i da će se informisati šta je sa 12.000 kvadrata koje su kompenzovani sa Opštinom Nikšić, za navodno komunalno opremanje zemljišta za deset zgrada, a koje nikad nijesu izgrađene na tom radničkom placu“, saopštili su „Vijestima“ bivši radnici nakon izlaska iz Ministarstva ekonomije.

Čivović, Miljanić, Đilas i Kostić skrenuli su ministarki pažnju da određene firme upravo ovih dana odvoze rudu sa platoa bivše fabrike.

Bivši radnici su tražili da Ministarstvo ekonomije pošalje dopis stečajnoj upravi Rudnika boksita, da bi uprava “podnijela tužbu pred Apelacionom sudu u vezi sa nepravilno dodijeljenim sredstvima izvjesnom Mađaru koji je sa sklapao poslove sa bivšim direktorom Boksita”.

„Nikolić nam je rekao da Mađar ima založno prava nad zgradom zbog izgubljene dobiti, dok mi tvrdimo i sigurni smo da on i njegova firma ‘Vagon impex’, u stečajnom postupku, nijesu prijavili ni cent potraživanja“, dodao je Čivović.

Ministarka Sekulić je, prema njegovim riječima, „preuzela obavezu da pita šta je sa otpremnina za 16 radnika koji rade u firmi Uniprom metali i razgovara sa njenim gazdom“.

Čivović je, kako dodaje, tražio od ministarke ekonomije da riješi njegovo dugogodišnje pitanje isplate više od 30.000 eura otpremnine, a koja mu nije isplaćena 2011. godine „zato što su menadžeri Boksita uništili dokumenta i nijesu ih poslali Vladi na obradu“.

„Čekamo odgovore iz Ministarstva ekonomije na sva ova pitanja pa ćemo se onda dogovoriti s radnicima o daljim koracima“, poruka je bivših radnika nikšićkog preduzeća.

Bonus video: